Actualitat >

Notícies

Es constitueix el grup de treball espanyol del projecte internacional ProCure, amb la participació del CSC

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) està participant activament en la creació i dinamització del grup de treball espanyol del projecte internacional ProCure (Public procurement assessment in the Health care sector), al qual incorporarà experts en compra pública per a fer-ne una anàlisi a escala estatal. En la reunió constitutiva d'aquest grup, també format per l'Institut Aragonès de Ciències de la Salut (IACS), el Servei Aragonès de Salut (SALUT), el Servei Andalús de Salut (SAS), la Fundació per a la Investigació de Màlaga en Biomedicina i Salut (FIMABIS) i la Fundació per a la Gestió de la Investigació en Salut de Sevilla (FISEVI)  -totes involucrades en les diferents fases de la iniciativa-, diverses empreses, institucions, fundacions i organitzacions relacionades amb l'àmbit sanitari i habituades a participar en processos de compra pública s'han interessat a col·laborar en aquesta iniciativa.

L'IACS s'encarregarà de fer, a través d'un qüestionari Delphi, la identificació dels aspectes fonamentals perquè un procés de compra pública al camp de la salut tingui èxit. Per la seva banda, el SAS coordinarà l'elaboració de les recomanacions sobre millors pràctiques de contractació pública personalitzades a cada estat membre involucrat en el projecte. 

Aquesta primera reunió tenia dos objectius: d'una banda, incorporar al màxim nombre d'organitzacions relacionades amb el sector de cara a recollir la seva experiència, coneixement, visió i necessitats i, de l'altra, que els resultats puguin tenir el màxim interès i impacte possibles. D'aquesta primera trobada se n'han obtingut algunes conclusions, com ara la necessitat d'adaptar els processos de contractació a la realitat concreta de cada país.

Sobre el projecte

El projecte, que es va presentar oficialment a principis de gener, compta amb tretze països de la Unió Europea i pretén augmentar la solidesa i l'eficiència de les pràctiques actuals d'adquisició al sector de la salut a tota la Unió Europea, per assegurar que els òrgans de contractació dels serveis sanitaris públics puguin respondre a futures crisis i pandèmies d'emergència.

S'ha desenvolupat un programa de treball ambiciós que proporcionarà una avaluació detallada dels serveis de salut i les pràctiques d'adquisició dins dels Estats membres participants en el projecte. L'avaluació se centrarà en l'impacte que la pandèmia de COVID-19 va tenir a les organitzacions i pràctiques d'adquisició. ProCure determinarà què va canviar i identificarà noves estratègies, plans d'acció i polítiques que es van incorporar a l'adquisició pública com a resultat de la crisi de la COVID-19, així com d'altres que cal impulsar o incorporar.

Aquesta iniciativa tindrà una durada de 18 mesos. Un cop finalitzada, es lliurarà a la Comissió Europea una sèrie de recomanacions sobre futures pràctiques d'adquisició al sector de la salut, juntament amb un marc de polítiques per a l'adquisició de salut de la UE. Aquests també es presentaran a les institucions de salut de la UE ia les organitzacions d'adquisició de salut en una important conferència prevista a mitjans del 2025.