Actualitat >

Notícies

Parlem de 'OneHealth' en la sessió inaugural del cicle de debats d'innovació d'enguany

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit avui la primera sessió del cicle de debats d'innovació d'enguany, 'OneHealth: els reptes d'avui i de demà en salut', on s'ha abordat aquest concepte i l'afectació de la salut planetària sobre la salut de la població.

En la jornada, han participat Marc Vilahur, director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural de la Generalitat de Catalunya; Franz Peters, investigador de l'Institut de Ciències del Mar - CSIC; Ferran Campillo, pediatre ambiental de la Unitat de Salut Mediambiental Pediàtrica de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa; Carla Oliva, presidenta de la Secció de Metges d'Acció Climàtica i Salut Planetària del Col·legi de Metges de Barcelona; Irene Corbella, cap del servei de Salut Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Catalunya; Tomás Montalvo, responsable del Servei de Vigilància i Control de Plagues Urbanes (SVIPLA) i director de Vigilància Ambiental (DISAM) de l'ASPB; Marta Maroto, PhD MAS Medical Advisor (Antimicrobial Resistance & Stewardship, Patients, & Hospital Portfolio) de Pfizer, i Susana Quevedo, Access Value Partner de Chiesi. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha donat la benvinguda a la sessió.

La conferència inaugural ha anat a càrrec de Marc Vilahur, qui ha explicat el concepte de 'Onehealth', "una sola salut, en referència a la interrelació entre la salut ambiental, la salut humana i la salut animal". En aquest sentit, ha explicat que "el 80% dels determinants de salut no són directament dependents del sistema sanitari".

Vilahur també ha parlat de les problemàtiques mediambientals de Catalunya, com la qualitat de l'aire, la qualitat de l'aigua i la biodiversitat, sobre la qual ha subratllat que "hem perdut un 25% de biodiversitat en els últims 22 anys". Respecte als límits planetaris, ha assenyalat que "estem en una situació de desequilibri, però hi ha una conscienciació social i amb això hem de ser positius".

Seguidament, Marta Maroto ha parlat de la resistència antimicrobiana: "Si no es prenen mesures, l'any 2050 podrien convertir-se en una causa de mort més comuna que el càncer, amb 10 milions de morts al món", ha assenyalat. "Per això, des de l'ONU la defineixen com un dels riscos més importants per a la salut mundial i és necessari abordar-ho amb urgència i de forma multidisciplinària, des de la perspectiva 'Onehealth'".

També ha subratllat que la resistència antibiòtica "accelera les desigualtats socials i amenaça els objectius de desenvolupament sostenible, ja que processos com un part o una cirurgia passarien a ser grans factors de risc".

Més endavant, Susana Quevedo ha parlat del paper de les farmacèutiques per reduir la petjada de carboni: "Els inhaladors pressuritzats tenen una major petjada de carboni, així que hem desenvolupat un propel·lent per equiparar-la als de pols seca", ha explicat com a exemple.

Finalment, els ponents anteriors han participat en un debat juntament amb Irene Corbella, Carla Oliva, Franz Peters, Ferran Campillo i Tomás Montalvo, on han parlat de la importància de tenir en compte com la salut planetària afecta la salut humana i de treballar conjuntament.

En aquest sentit, Oliva ha dit que "com a professionals de la salut, tenim aquesta preocupació i també ens sentim responsables". Corbella ha comentat que "el sector sanitari és la porta d'entrada i la figura de confiança de la ciutadania, per tant és important que la salut ambiental hi sigui als centres perquè és des d'on la població ho rebrà més directament".

Montalvo ha assenyalat que "una part important d'aquest lligam entre 'Onehealth' i salut planetària és que tot té el mateix objectiu, abordar els reptes de salut", Campillo ha afegit que "el repte és atendre tot el que afecta la salut i que es troba fora de les consultes" i Peters ha comentat que "cap espècie animal pot crèixer indefinidament" i que, per tant, "l'única solució és el decreixement".