Així va ser 'Anticipa't', la jornada sobre les claus del 2025 del sector salut i social
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va celebrar, el passat dijous 16 de gener, 'Anticipa't, una jornada amb què el CSC va oferir a gestors i altres professionals de l'àmbit de la salut i l'atenció social informació clau sobre els fets i les novetats del sector que marcaran el 2025.
La conferència inaugural va anar a càrrec de Manel del Castillo, director gerent de l'Hospital Sant Joan de Déu Barcelona i president del CAIROS, qui va assegurar que "tenim un gran sistema sanitari, però amb reptes, principalment, en els àmbits demogràfic, professional i organitzatiu".
Davant aquests reptes, va apuntar que hi ha una "necessitat de fer reformes" i que, en aquest sentit, es plantegen tres escenaris possibles: "l'immobilista, amb un estat de benestar desigual; la ruptura cap al lliure mercat, amb un model d'assegurança individual que expulsa per motius econòmics, i la reforma, amb gestió pública col·laborativa, corresponsabilitat, millora de l'eficiència i equitat". "L'últim escenari és el camí", va assegurar, i va afegir que "a Catalunya tenim aquest patrimoni extraordinari i hem de ser molt curosos de no fer-lo malbé".
Respecte al treball que està fent el CAIROS, el Comitè d'Avaluació, Innovació, Reforma Operativa i Sostenibilitat del Sistema de Salut per a la reforma i la sostenibilitat del sistema de salut, del Castillo va explicar que les reformes que es plantegen estan dividides en tres categories: el model, amb mesures per a que sigui més integrat, preventiu i orientat a resultats; l'organització, en els àmbits de la simplificació i gestió, les tecnologies i la IA i la innovació i la recerca, i els professionals, amb un replantejament dels rols, mesures d'incentivació i noves polítiques de Recursos Humans".
Després de la conferència inaugural, va tenir lloc un debat sobre tendències de futur en el qual van participar Josep Maria Campistol, director general de l'Hospital Clínic de Barcelona; Beatriu Bayés, directora general de la Fundació Privada Asil de Granollers; Xavi Pérez, director gerent de la Fundació Hospital de Palamós - Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), i Pilar Otermin, sotsdirectora del Servei Català de la Salut. El debat va ser moderat per Josep Maria Padrosa, gerent de Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa.
En la seva intervenció, Campistol va apuntar quatre elements clau del 2025: "Empoderar els professionals, compartir amb ells la gestió, la transformació digital i la incorporació de la IA i apostar per les aliances estratègiques amb el pacient al centre". Otermin va advertir sobre la necessitat d'actuar per fer els canvis necessaris abans que "es faci tard". "El CAIROS serà un motor", va assenyalar. En aquest sentit, Bayés va agrair la feina que s'està duent a terme en el marc del CAIROS, però va demanar no "deixar fora del debat els hospitals de la segona corona". Pérez, d'altra banda, va parlar dels reptes als quals s'enfronta el sistema i que "passen per abordar la manca dels professionals, poder garantir els estàndards de qualitat i gestionar la demanda de pacients crònics".
Seguidament, els responsables de les diferents àrees del CSC van presentar les novetats dels seus àmbits en el 2025: Antoni Gilabert, innovació; Victòria Coll, envelliment i benestar (àmbit social); Noemí Pou, salut; Josep Maria Guiu, farmàcia; Pilar Rol (CAPSS), matèria laboral i de gestió de persones; Anna Fuster, sostenibilitat; Marc Sabaté, protecció de dades, i Paula Hors, compra i contractació. Finalment, Josep Maria Monguet, professor de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i director de recerca d'Innex, va presentar 'Anticipació i intel·ligència de futur', una ponència sobre els processos a l'hora d'innovar i un repàs sobre l'aplicació històrica d'aquests processos.
El president del CSC, Josep Mayoral, va donar la benvinguda a la jornada amb un discurs en el qual va destacar la importància de començar l'any "parlant i escoltant" i va ennumerar cinc conceptes clau "per anticipar-nos": "Xarxa, que vol dir sumar, compartir i col·laborar; integració, perquè la integració social i sanitària ha de ser una voluntat de treball; governança, perquè hem de revisar com i amb qui prenem les decisions i actuem; sostenibilitat, tant social com ambiental i econòmica, i cruïlla, pels camins que es troben".