Les patronals i els sindicats majoritaris del sector dels serveis socials i el Departament de Drets Socials vam signar el passat divendres una addenda a l'acord sectorial de bases per a la construcció d'un sistema de serveis socials propi de Catalunya.
L'objectiu d'aquesta addenda és fer efectiu l'increment de les tarifes pactat en l'acord de bases, del passat 1 de juny, per poder millorar les condicions salarials dels professionals del sector.
El CSC ha participat avui en la jornada anual del Big Buyers working together, una iniciativa de la Comissió Europea de la qual formem part. La jornada, que s'ha celebrat a Brussel·les, ha comptat amb la intervenció del director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament del CSC, Josep M. Guiu, qui ha estat un dels ponents de la taula The Needs of Public Procurers.
El CSC ha impartit avui, en col·laboració amb Sanidad#PorElClima, un taller sobre el càlcul de la petjada de carboni a les organitzacions de salut. Una quarantena de professionals d'entitats associades han participat en l'activitat, que ha constat d'una part teòrica i d'una part pràctica, on els assistents han pogut fer servir l'eina ScopeCO2, que s'utilitza per reportar el càlcul de la petjada de carboni al Ministeri de Sanitat. El vídeo-resum de la sessió es pot veure en aquest enllaç.
El CSC va acollir el passat dijous la Sessió Tècnica 'De la reflexió a la pràctica: com estem millorant l'atenció primària i comunitària i quins reptes tenim pendents?', on van participar Mònica Solanes, vicepresidenta de la CAMFiC i metgessa de família al CAP Onze de Setembre; Xavier Bayona, metge especialista en Medicina Familiar i Comunitària a l'ICS; Ester Giménez, presidenta de l'AIFICC, i Carme Herranz, referent de Benestar Emocional i Comunitari de CAPSBE. Sònia Pérez, directora assistencial de la Corporació de Salut de Maresme i la Selva, va moderar la sessió i Ingrid Vargas, investigadora del SEPPS, va donar la benvinguda a la jornada.
El CSC celebra, enguany, una nova edició del cicle de debats d'innovació. La sessió inaugural, 'OneHealth: els reptes d'avui i de demà en salut', tindrà lloc el dimecres 8 de maig, a les 12 h, a la seu del Consorci. Hi participaran Marc Vilahur (Generalitat de Catalunya), Josep Maria Antó (Lancet Countdown on Health and Climate Change), Franz Peters (Institut de Ciències del Mar - CSIC), Ferran Campillo (Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa), Carla Oliva (CoMB), Irene Corbella (ASPCAT) i Tomás Montalvo (ASPB), entre altres entitats. Les inscripcions són gratuïtes per a totes les entitats associades al Consorci.
El CSC organitza un nou e-pitching aquest dijous, 25 d'abril, que tractarà sobre l'ús de l'aigua en l'entorn sanitari. La conferència inaugural anirà a càrrec de Jaume Castellano, coordinador de la Comissió de Serveis Generals del CSC i director de Serveis del Consorci Hospitalari de Vic (CHV). Els e-pitching del CSC són trobades virtuals entre empreses amb solucions innovadores i directors i caps de serveis d'entitats associades. Per poder assistir com a oient a la pròxima sessió i conèixer quines solucions proposa el mercat, cal inscriure's aquí.
El Servei d'Estudis del CSC i la Escuela de Salut Pública de la Universidad de Chile organitzen el seminari internacional Millorant l'equitat d'accés al diagnòstic precoç del càncer: una investigació operativa en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina, que tindrà lloc el dimarts 30 d'abril i abordarà els retards en l'accés i les intervencions adaptades per millorar-los en el marc del projecte EquityCancer-LA, finançat per la UE i liderat pel CSC. L'activitat serà oberta per a tothom qui hi estigui interessat, es desenvoluparà de forma presencial i es podrà seguir en streaming en aquest enllaç.
El Grup Impulsor del Pacte del Temps, del qual és membre el CSC, va celebrar la primera reunió de l'any el passat 8 d'abril. Les dotze entitats que van assistir a la trobada van reforçar vincles i van treballar en la planificació de l'estratègia d'aquest any 2024. En la sessió, es va presentar el calendari de les activitats previstes durant l'any, entre les quals destaca l'Escola d'estiu de les polítiques del temps, dues jornades de píndoles formatives i la Trobada Anual d'entitats del Pacte del Temps.
El CSC va participar el passat divendres en les XLII Jornades Sanitàries de la filial del Vallès Occidental de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques de Catalunya i de les Balears, sota el títol "Avenços en Salut Connectada. Explorant les oportunitats de la intel·ligència artificial en el camp sanitari". El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Toni Gilabert, hi va intervenir amb la ponència "La intel·ligència artificial aplicada a l'ús adequat dels medicaments", en què va abordar les oportunitats i reptes de futur en aquest àmbit.
El BOE d'avui publica el Reial Decret 407/2024, de 23 d'abril, pel qual es modifica el Reial Decret 1110/2015, d'11 de desembre, pel qual es regula el Registre Central de Delinqüents Sexuals. El Registre, que es troba en funcionament des de 2016, és una eina bàsica per a garantir que ningú amb antecedents per delictes sexuals treballi en contacte habitual amb menors. Podeu trobar un resum d'aquestes modificacions en la Circular CAPSS 08.24.
El DOGC núm. 9146 de 19 d'abril publica l'ORDRE EMT/79/2024, de 16 d'abril, per la qual s'estableixen les instruccions necessàries per a la participació de les persones treballadores en les eleccions al Parlament de Catalunya el dia 12 de maig de 2024. Podeu trobar un resum d'aquestes instruccions i un quadre amb els permisos als quals tenen dret a la Circular CAPSS 07.24.
El Consell de Relacions Laborals ha presentat les noves Recomanacions per a la negociació col·lectiva dels plans d'igualtat, un document consensuat per les organitzacions sindicals i empresarials més representatives de Catalunya i per l'Administració de la Generalitat per promoure la igualtat efectiva a les empreses. El document aporta orientacions per negociar el pla, ajuda a aclarir els principals dubtes per a poder-lo registrar i dona claus sobre com orientar la imprescindible diagnosi del pla.
Un centenar de professionals relacionades amb l'àmbit de la Infermeria van assistir el passat dimecres a la presentació del Pla d'acció de la professió d'infermera del Departament de Salut. El pla defineix 17 prioritats i consta de 43 mesures que busquen potenciar l'autonomia, la visibilitat en la presa de decisions i l'impacte social del sector. La presentació va tenir lloc al Col·legi de Farmacèutics de Tarragona i va comptar amb la participació de la directora de cures infermeres del sistema nacional de Salut, Carme Planas.
El Departament de Salut desplegarà un pla a 28 equips d'atenció primària i comunitària de tot Catalunya per combatre l'obesitat infantil, que incidirà, especialment, en l'alimentació, l'activitat física, el suport emocional, la son, la criança positiva i la participació comunitària. El programa es durà a terme a partir de la revisió de l'evidència i de la intervenció pilotada amb èxit al barri de la Mina de Barcelona i s'iniciarà en 28 centres que tenen una prevalença d'excés de pes més elevada que la resta i més vulnerabilitat social.
La iniciativa Essencial, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha publicat una nova recomanació per a professionals en què recomana una dosi única de tres grams de fosfomicina trometamol com a tractament empíric de primera línia de les cistitis agudes no complicades en dones sanes no embarassades. En aquest sentit, assenyala que el fet de prescriure'n dues dosis suposa administrar una dosi major a la necessària i afegeix que seleccionar curosament l'antibiòtic i la seva dosificació és una mesura important en la lluita contra les resistències dels microorganismes als antibiòtics.
Obertament, una iniciativa de la qual forma part el CSC, organitza la tercera jornada anual de debat 'Cap símptoma de discriminació', enguany centrada en els QualityRights com a instrument de lluita contra l'estigma. Durant la jornada, es presentarà la formació QualityRights presencial adaptada per un grup d'experts i es debatrà sobre els desafiaments en la seva implementació. A més, Gregory Smith farà una ponència sobre la transformació del sistema d'hospitals i l'ús de contencions a Pensilvània. Les inscripcions estan disponibles aquí.
L'Observatori Europeu de Sistemes i Polítiques de Salut ha publicat l'estudi Health for All Policies The Co-Benefits of Intersectoral Action, on s'explica l'existència de factors aliens als serveis sanitaris que determinen la salut i s'aposta per passar de "la salut en totes les polítiques" a "la salut per a totes les polítiques", a partir de la cerca de beneficis conjunts. L'estudi utilitza els Objectius de Desenvolupament Sostenible com a marc per identificar aquests objectius comuns entre sectors.
25 d'abril Barcelona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
25 d'abril Taller online de Comunidad #PorElClima. "¿Cómo actuar desde los municipios de cara a 2030?" >>més
16 de maig Lleida. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
16 de maig Terrassa. I Jornada de la Unitat de Fractura Osteoporòtica del CST: "Actualització del maneig de la prevenció secundària de la fractura osteoporòtica" >>més
24 de maig Tarragona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
5-7 de juny Barcelona. X Congreso Nacional de la Sociedad Española de Psicología Oncológica. "Retos de la Psicooncología en el siglo XXI: Implementación y sostenibilidad" >>més
6 de juny Vic. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
4 de juliol Girona. "XXIII Jornada d'Actualització Terapèutica" >>més
21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
ORDRE EMT/79/2024, de 16 d'abril, per la qual s'estableixen les instruccions necessàries per a la participació de les persones treballadores en les eleccions al Parlament de Catalunya el dia 12 de maig de 2024.
RESOLUCIÓ SLT/1258/2024, de 16 d'abril, per la qual es crea el Programa de vigilància de la publicitat de productes sanitaris, cosmètics i productes amb pretesa finalitat sanitària en l'entorn digital (PubSanDi).
RESOLUCIÓ SLT/1342/2024, de 16 d'abril, per la qual s'obre la convocatòria de l'any 2024 per a la concessió de subvencions, en règim de concurrència competitiva, per al finançament de contractes d'intensificació d'infermeres i infermers en el marc del Pla estratègic de recerca i innovació en salut 2022-2027 (ref. BDNS 755661).