Actualitat CSC

CSC. Consorci de Salut i Social de Catalunya



Destaquem

Compte enrere per a la gala de Premis CSC Impulsa!

El CosmoCaixa acollirà, el pròxim 28 de novembre a les 16 h, la cerimònia d'entrega dels Premis CSC Impulsa 2024, uns guardons que busquen reconèixer i promoure la innovació a les organitzacions sanitàries i socials.

La gala, conduïda per Ramon Pellicer, permetrà conèixer els projectes finalistes i votar en directe els guanyadors de les vuit categories, que seran premiats amb un ajut de 20.000 euros cadascun per continuar desenvolupant la seva iniciativa. A més, comptarem amb la participació de la consellera de Salut, Olga Pané, qui en farà la cloenda.

Les últimes places per assistir a la gala estan disponibles en aquest enllaç.

Més informació


Activitat Consorci

Abordem els retards en el diagnòstic del càncer en la Sessió Tècnica de demà, l'última de l'any

El CSC acollirà demà l'última Sessió Tècnica de l'any, sota el títol 'Hi ha retards al diagnòstic del càncer? Temps, costos i altres barreres a Catalunya i Llatinoamèrica'. Hi participaran Josep Maria Borràs (Pla Director d'Oncologia de Catalunya) i les investigadores de l'EquityCancer-LA Pamela Eguiguren (Escuela de Salud Pública Salvador Allende de la Universidad de Chile), Andrés Peralta (Instituto de Salud Pública de la Universidad Católica de Ecuador), Ingrid Vargas (CSC) i María Rubio-Valera (Institut de Recerca Sant Joan de Déu - Parc Sanitari Sant Joan de Déu). Amparo Mogollón (Universidad del Rosario de Colombia) moderarà la sessió. La sessió tindrà lloc en castellà. Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure's aquí.

Llegir més

Parlem de com la IA està canviant les regles del joc en l'àmbit sanitari en un nou debat d'#iNNovacióCSC

El CSC acollirà un nou debat d'#iNNovacióCSC el pròxim 27 de novembre, de 12 a 14 h. En aquest cas, la sessió tractarà sobre "La nova era de la sanitat: La revolució de la IA que està canviant les regles del joc". Hi participaran José Ibeas (Parc Taulí, Sociedad Española de Nefrología i Salut/IA), Susanna Aussó (Fundació TIC Salut Social i Salut/IA), Joan Gibert (Fundació de Recerca de Sant Joan de Déu) i Pompeu Casanovas (UAB i CSIC), amb la col·laboració de Johnson & Johnson i Roche. El format de la sessió serà exclusivament presencial a la seu del CSC. Per assistir-hi, cal inscriure's en aquest enllaç.

Llegir més

Organitzem una jornada sobre l'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya

El CSC organitza una jornada sobre l'abordatge de la DMAE i l'EMD a Catalunya, que tindrà lloc el 3 de desembre al The 19th Hole. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, presentarà el document 'El futur de l'abordatge de la Degeneració Macular Associada a l'Edat (DMAE) i l'Edema Macular Diabètic (EMD) a Catalunya', elaborat pel Consorci amb la col·laboració de Roche i el suport de Pëtri. Seguidament, tindrà lloc una taula rodona moderada per Alfredo Adán (Hospital Clínic de Barcelona), en la qual participaran Estefania Cobos (Hospital Universitari de Bellvitge), Rosa Morral (Consorci Hospitalari de Vic), Lorena Toro (Hospital Clínic de Barcelona) i Laura Villamarín (Hospital de la Santa Creu i Sant Pau). Per assistir-hi, cal inscriure-s'hi en aquest enllaç.

Llegir més

Busquem solucions per millorar la mobilitat en l'entorn sanitari en el pròxim e-pitching

El CSC organitza un nou e-pitching el dimecres 4 de desembre, de 10 a 12 h i en format en línia, que tractarà sobre possibles solucions per millorar la mobilitat en l'entorn sanitari. En aquesta sessió, diferents empreses presentaran solucions innovadores que faciliten una mobilitat més sostenible. Els associats que vulguin participar en aquest e-pitching poden fer la inscripció en aquest enllaç.

Llegir més

Participem en el projecte europeu RaDAR d'innovació en la detecció ràpida de resistències a antibiòtics

El Servei de Malalties Infeccioses de l'Hospital del Mar i el Laboratori de Referència de Catalunya (LRC), integrat a la xarxa dibi, juntament amb el CSC, s'han incorporat al projecte europeu RaDAR, enfocat a la detecció ràpida de resistències antimicrobianes amb l'objectiu de millorar el control de les infeccions nosocomials.

Llegir més

Una delegació d'iNexesCSC visita Lituània en el marc del projecte 'Twinning'

Una delegació formada per professionals d'entitats associades i adherides a iNexesCSC ha viatjat aquesta setmana a Lituània en el marc del projecte 'Twinning', fruit de la col·laboració del CSC amb l'Hospital de la Universitat de Ciències de la Salut de Lituània, Kauno Klinikos, i l'acceleradora Health Tech. El projecte té com a objectiu potenciar les aliances en l'àmbit de la innovació en salut i se centra en àrees clau, com les teràpies avançades, la intel·ligència artificial i les estratègies de contractació pública orientades a solucions de salut digital. A la visita, hi han assistit professionals de la Fundació Salut Empordà, l'Hospital General de Granollers, l'Hospital del Mar, la Corporació de Salut del Maresme i la Selva, el Consorci Sanitari del Maresme i la Fundació Hospital de Palamós - SSIBE.

Llegir més

Les prohibicions de contractar i el 'self-cleaning', primeres fitxes de les noves #infoSACAC

El Servei Agregat de Contractacions Administratives del Consorci (SACAC) ha publicat dues noves fitxes informatives: 'Prohibicions de contractar' i 'Self-cleaning', que formen part de la nova col·lecció de publicacions #infoSACAC, pensada per facilitar la comprensió i l'aplicació de la normativa i els procediments de contractació pública.

Llegir més

#InfosCSC: Resiliència dels sistemes de salut davant el canvi climàtic

El CSC ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol 'Resiliència dels sistemes de salut davant el canvi climàtic', la infografia explica quin és l'impacte del canvi climàtic sobre la salut humana i quins són els obstacles i les respostes del sistema de salut, i ofereix diferents recomanacions per construir sistemes de salut resilients. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.

Llegir més

Presentem dues comunicacions al congrés ISPOR Europe, celebrat a Barcelona

El CSC ha participat en el congrés ISPOR Europe 2024 (Congrés europeu de la International Society for Pharmacoeconomics and Outcomes Research), que s'ha celebrat a Barcelona entre el 17 i el 20 de novembre sota la temàtica 'Generar evidència per a la salut i el benestar'. El programa de l'esdeveniment, en el qual el Consorci ha presentat dues comunicacions en format pòster, s'ha centrat en la importància de l'evidència científica per comprendre i millorar la salut i el benestar de les persones a l'àmbit global.

Llegir més

El CSC participa en una jornada de conscienciació del càncer de pulmó

El CSC va participar, el passat divendres, en la jornada 'Conciencia y compromiso: juntos frente al cáncer de pulmón', organitzada per Roche a Barcelona, amb motiu del Dia Mundial del Càncer de Pulmó, que es commemorava el 17 de novembre. Durant la sessió, diferents professionals sanitaris i pacients van compartir els reptes per a l'abordatge actual i futur del càncer de pulmó. El director de l'Àrea de Farmàcia i del medicament del CSC, Josep Maria Guiu, va participar en la taula rodona: 'Perspectiva de la gestió i planificació del sistema sanitari'.

Llegir més

El CSC acollirà la presentació de la guia de la Federació Catalana de Voluntariat Social

El CSC acollirà la presentació de la guia 'El voluntariat als centres de salut' de la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), en un acte que tindrà lloc el pròxim 27 de novembre a la seu del CSC. La presentació va dirigida a organitzacions de salut que o bé compten amb voluntariat i volen formar-se en aquest àmbit o bé no tenen voluntariat i volen informar-se'n. Podeu consultar el programa de la jornada i inscriure-us-hi en aquest formulari.

Llegir més

Els associats al CSC disposen d'un descompte per assistir al WeMind International Forum

Els associats al CSC poden assistir al WeMind International Forum (WMIF), que tindrà lloc els dies 26 i 27 de novembre al World Trade Center Barcelona, amb un descompte exclusiu. L'esdeveniment, organitzat pel WeMind Cluster, va dirigit a professionals de la salut mental i l'autonomia personal i té l'objectiu de reunir els principals agents del sector per facilitar l'intercanvi de coneixement, la col·laboració i la innovació en aquest àmbit. Els professionals que pertanyin a una entitat associada al CSC i vulguin assistir a l'esdeveniment aprofitant el descompte, poden posar-se en contacte amb l'Àrea Associativa.

Llegir més

La UOC ofereix nous descomptes en formació per als associats al CSC

Els associats al CSC poden gaudir d'importants descomptes per matricular-se als graus, màsters, postgraus i cursos d'idiomes de la UOC, fruit del conveni entre totes dues entitats. Les persones interessades poden posar-se en contacte amb l'Àrea Associativa per informar-se dels tràmits a seguir.

Llegir més


Informació patronal CAPSS

Protecció de la garantia d’indemnitat de les persones treballadores

El BOE núm. 275, de 14 de novembre, ha publicat la Llei Orgànica 5/2024, d'11 de novembre, del Dret de Defensa. La disposició addicional tercera regula el dret d'indemnitat de les persones treballadores enfront de les conseqüències desfavorables que puguin patir per la realització d'una actuació enfront de l'empresa o actuació administrativa o judicial per reclamar els seus drets laborals i introdueix l'extensió de la garantia d'indemnitat al cònjuge, parella de fet i parents fins al segon grau de consanguinitat o afinitat que prestin serveis en la mateixa empresa encara que no hagin realitzat l'actuació de reclamació o denúncia. A la circular de CAPSS 19.24, podreu trobar més informació.

Veure circular

Les empreses han d’obrir el tràmit d’audiència prèvia abans d’acomiadar disciplinàriament

En data 18 de novembre, el Ple del Tribunal Suprem ha establert l'obligatorietat d'audiència prèvia en els acomiadaments disciplinaris en aplicació de l'article 7 del Conveni núm. 158 de l'OIT, que estableix que no hauria de donar-se per acabada la relació laboral per motius relacionats amb la conducta o rendiment sense donar la possibilitat de defensa de les acusacions, excepte que, per motius raonables, no se li pugui demanar aquesta exigència a l'empresa. Aquest pronunciament determina un canvi de doctrina dels requisits formals en l'acomiadament disciplinari i no té efectes retroactius. A la circular de CAPSS 20.24, podreu trobar més informació. 

Veure circular

Registre Electrònic d’apoderaments de la Inspecció de Treball i Seguretat Social

El BOE núm. 278, de 18 de novembre, ha publicat l'Ordre TES/1291/2024, de 13 de novembre, per la qual es regula el Registre Electrònic d'apoderaments de la Inspecció de Treball i Seguretat Social. En el registre s'inscriuran els poders «apud acta» a favor del representant per qui tingui la condició de persona denunciant, inspeccionada o interessada, per actuar en el seu nom davant l'organisme en una actuació inspectora o un procediment administratiu. La present ordre entrarà en vigor el 2 de gener de 2025.

Més informació

S’aprova el Reglament d’Estrangeria

El BOE núm. 280, de 20 de novembre, ha publicat el Reial decret 1155/2024, de 19 de novembre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei Orgànica 4/2000, d'11 de gener, sobre els drets i llibertats dels estrangers en Espanya i la seva integració social. L'objectiu és l'adequació de la normativa a la situació migratòria actual. Destaquen com a principals novetats la regulació dels visats, les figures d'arrelament, la regulació de la residència temporal i les situacions de residència i treball per activitats de temporada. La norma entrarà en vigor el 20 de maig de 2025, sis mesos des de la publicació al BOE.

Més informació

El Ministeri de Sanitat inicia una consulta pública per l’agilització del reconeixement dels títols d’especialistes extracomunitaris en ciències de la salut

Com a resposta a la complexitat burocràtica del procés actual, Sanitat vol agilitzar el reconeixement dels títols d'especialistes en ciències de la salut obtinguts fora de la Unió Europea introduint millores en el procés de reconeixement de títols i la reducció de terminis administratius, entre d'altres. La proposta té com a finalitat regularitzar la situació dels especialistes extracomunitaris que exerceixen a Espanya i facilitar la incorporació dels professionals al Sistema Nacional de Salud.

Més informació

Treballa amb nosaltres

Consulta les darreres convocatòries publicades a la nostra pàgina web.

Més informació


T'interessa

Pilar Otermin, nova sotsdirectora del Servei Català de la Salut

La metgessa Pilar Otermin, fins ara gerent de Badalona Serveis Assistencials i membre de la Comissió Permanent del CSC, ha estat designada sotsdirectora del Servei Català de la Salut. És llicenciada en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València (UV) i especialista en Neurologia. Compta també amb un Màster en Gestió Hospitalària i Serveis Sanitaris i un postgrau en Economia del Comportament experimental aplicada a negoci per la Universitat de Barcelona (UB). Quant al seu recorregut professional, té una llarga trajectòria assistencial, docent i de gestió en diferents institucions sanitàries, com l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau i la Fundació Hospital Asil de Granollers, a més de BSA.

Més informació

S'inicia el desplegament de la llei d'atenció pública a la salut bucodental

El Departament de Salut ha creat el grup de treball per iniciar el desplegament de la llei d'atenció pública a la salut bucodental, una norma que comparteix els objectius i el sistema de treball del Pla estratègic de l'OMS 2023-2030 per a la millora de la salut oral de la població i que busca treballar des de l'eix de la promoció i la prevenció en el marc de l'atenció primària. La llei es desplegarà prioritzant les persones en situació de vulnerabilitat social i econòmica i persones en situació de vulnerabilitat funcional.

Més informació

El Govern destina 61,9 milions d'euros a la contractació complementària de proves diagnòstiques per als centres d'atenció primària

El Govern ha autoritzat l'Institut Català de la Salut (ICS) perquè contracti de manera complementària a altres entitats sanitàries del sistema públic de salut (SISCAT) per fer proves diagnòstiques, principalment per als usuaris dels seus centres d'atenció primària. La contractació té un pressupost de licitació estimat de 51.590.238 euros, IVA inclòs, per als quaranta-vuit mesos previstos de durada, i un valor estimat del contracte de 61.908.285,60 euros.

Més informació

Finançament per al desenvolupament d'una plataforma d'integració de dades en salut en el marc de l'HES

El Govern ha aprovat destinar 3.630.000 euros entre 2025 i 2026 a finançar la construcció i desenvolupament d'una plataforma tecnològica d'interoperabilitat per a la telemonitorització de pacients. El projecte, denominat mConnecta2.0, però que a partir d'ara el Departament de Salut l'identificarà com a HES connecta, és una plataforma d'integració clau dins del sistema d'Historial Electrònic de Salut (HES) del Servei Català de la Salut.

Més informació

Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics

El passat dilluns, 18 de novembre, es va celebrar el Dia Europeu per a l'Ús Prudent dels Antibiòtics, amb l'objectiu de conscienciar a la població i els professionals de la salut sobre els riscos de les resistències als antimicrobians (RA), un fet que es considera una de les majors amenaces per a la salut pública global, ja que pot provocar que infeccions comunes siguin difícils o impossibles de tractar. El Dia Europeu i la Setmana Mundial de Conscienciació tenen com a finalitat informar sobre els riscos associats a la RA i fomentar el consum responsable d'antibiòtics, que hauria de restringir-se a quan sigui absolutament necessari i sempre amb la prescripció d'un professional de la salut autoritzat.

Més informació

Oberta la convocatòria dels Premis Avedis Donabedian a la Qualitat

Continua obert el període de presentació de candidatures per a la XXXV Edició dels Premis Avedis Donabedian a la Qualitat. Qualsevol entitat o equip professional de l'àmbit sanitari o social pot presentar-s'hi omplint la corresponent sol·licitud abans del 31 de gener. Aquesta iniciativa compta amb el suport del CSC, qui patrocinarà, com cada any, el premi a Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial en Atenció integrada. Podeu consultar les bases de la convocatòria aquí.

Més informació

Actes i jornades

  • 29 de novembre Mollet del Vallès. VII Jornada de Promoció de la Salut de la Xarxa d'Hospitals i Centres Promotors de la Salut >>més
  • 2 de desembre Barcelona. Dinar-Col·loqui: ''Particularitats en la gestió d'entitats sanitàries del SISCAT'' >>més
  • 3 de desembre Barcelona. Els problemes que planteja l'aplicació de la Llei Reguladora de l'Eutanàsia. La visió de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya >>més
  • 4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més


Publicacions oficials

DOGC

ORDRE SLT/231/2024, de 12 de novembre, per la qual s'aproven les bases reguladores que han de regir la concessió de subvencions en règim de concurrència competitiva per al finançament a entitats privades sense afany de lucre que realitzin actuacions en l'àmbit de la salut a càrrec dels fons provinents d'herències intestades a favor de la Generalitat de Catalunya.

RESOLUCIÓ SLT/3880/2024, de 18 d'octubre, per la qual s'obre la convocatòria per a l'any 2025 per a la concessió de subvencions per al finançament a entitats privades sense afany de lucre, per a les actuacions en l'àmbit de la salut per a la prevenció de la infecció per VIH/sida (ref. BDNS 794184).

RESOLUCIÓ SLT/4093/2024, de 16 de novembre, de cessament i nomenament de vocals del Consell de Direcció del Servei Català de la Salut.