El CSC acollirà demà una nova Sessió Tècnica sota el títol 'La millora de la col·laboració entre atenció primària i hospitalària a l'era digital: avenços i reptes', que estarà centrada en les interconsultes virtuals.
Joan-Manuel Perez-Castejón (BSA) moderarà la jornada, que comptarà amb la participació d'Ingrid Vargas (CSC), Elvira Sánchez (SSIBE), Amparo Navasquillo (ICS) i Mikel Ogueta (Osakidetza).
Les inscripcions per assistir-hi de forma presencial encara estan obertes aquí. Per seguir la sessió online, cal registrar-s'hi aquí.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va signar ahir un conveni de col·laboració amb la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS), amb el qual ambdues entitats es comprometen a donar-se suport mutu en les diferents accions que impulsin, especialment si estan vinculades als respectius àmbits d'activitat. La signatura del conveni per part del president de l'FCVS, Ramon Nicolau, i del president del CSC, Josep Mayoral, va tenir lloc a la seu del Consorci.
El director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, Josep Maria Guiu, ha estat nomenat recentment nou president de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, entitat emmarcada dins l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears que aplega més de 300 professionals. Josep Maria Guiu, que, fins al moment, havia estat secretari i tresorer de l'entitat, aporta una àmplia experiència i un profund coneixement en l'àmbit de la farmàcia clínica.
El CSC ha acollit avui una nova sessió del cicle de debats d'innovació, 'Malalties víriques i vacunes: noves aproximacions assistencials', on s'ha abordat la importància de les vacunes per protegir la població davant les malalties immunoprevenibles, especialment en l'actual context de globalització. Hi han participat Carmen Cabezas i Montse Martínez (Departament de Salut), Santi Grau i Juan Pablo Horcajada (Hospital del Mar), Carmen Muñoz (Hospital de Sant Pau) i Pepe Serrano (Societat Catalana de Pediatria).
El director general del CSC, José Augusto García Navarro, ha participat avui en la jornada La discriminación de las persones mayores en el ámbito de la salud, organitzada pel Ministeri de Drets Socials, Consum i Agenda 2030. La ministra de Sanitat, Mónica García, ha estat l'encarregada d'obrir l'acte. El Dr. García Navarro ha començat la seva intervenció apuntant que la discriminació d'aquest col·lectiu comença amb l'estereotip i ha explicat els principals conflictes ètics que sorgeixen en el dia a dia de l'atenció a les persones grans. Podeu recuperar el vídeo de la jornada en aquest enllaç.
El CSC va participar ahir en la XXIX Jornada anual de la Societat Catalana de Farmàcia Clínica, que va tenir lloc a la seu de l'Acadèmia de Ciències Mèdiques i de la Salut de Catalunya i de Balears, a Barcelona. Sota el lema 'La millor fórmula de futur: una farmàcia sostenible avui', la jornada va tractar sobre els diferents reptes del sistema de salut respecte a la sostenibilitat i el canvi climàtic. Josep Maria Guiu, director de l'Àrea de Farmàcia i del Medicament del CSC, va moderar la taula "desenvolupament sostenible de medicaments", on diferents laboratoris farmacèutics van explicar les seves iniciatives respecte a sostenibilitat ambiental.
El CSC organitza demà un e-pitching sobre la millora del servei de farmàcia hospitalària. Dinamitzades des de la Plataforma CoNNectaCSC, les jornades e-pitching són trobades virtuals entre empreses amb solucions innovadores i directors i caps de serveis de les entitats associades al CSC. Els associats que vulguin assistir-hi com a oients i veure quines solucions proposa el mercat, poden registrar-s'hi aquí.
El CSC organitza, entre l'1 de juliol i el 3 i 4 d'octubre, un taller sobre intel·ligència artificial generativa, que té com a objectiu introduir els participants en aquest camp emergent i oferir una visió general de com aquestes tecnologies estan transformant el sector sanitari. La primera sessió serà una exposició teòrica amb la presentació de casos d'ús específics i en la segona, més pràctica, els participants es dividiran en dos grups de treball per experimentar amb diferents eines.
El CSC ha obert la convocatòria de la segona edició dels ajuts a la innovació Premis CSC Impulsa, que busquen detectar, reconèixer i impulsar projectes innovadors de les entitats sanitàries i socials que presten serveis públics a Catalunya. Les candidatures poden presentar-se fins al 31 de juliol i el nom de les entitats guanyadores es coneixerà el pròxim 28 de novembre, en una cerimònia que tindrà lloc al CosmoCaixa de Barcelona. Els guardons CSC Impulsa suposen, per als centres, un suport econòmic de 20.000 euros per al desenvolupament dels seus projectes. Les candidatures es poden presentar a través d'un formulari en línia disponible aquí. Les bases de la convocatòria es poden consultar aquí.
El II Congrés Català de Gestió Clínica i Sanitària se celebrarà a Sitges els dies 21 i 22 de novembre i, fins al 16 de juliol, hi ha temps per presentar una experiència vinculada a algun dels sis eixos temàtics de l'esdeveniment. Organitzat per la Societat Catalana de Gestió Sanitària i amb la col·laboració del CSC, el Congrés vol ser un punt de referència, amb una mirada transversal i la participació de professionals de tots els àmbits de la gestió i els nivells assistencials. Les inscripcions, que es poden fer al web del congrés fins al 10 de novembre, preveuen una quota reduïda a la qual es pot optar fins al 25 de setembre.
CAPSS organitza una sessió de formació prodigiosa sobre IA
El pròxim 12 de juliol, CAPSS organitza, amb el suport d'UCF, una trobada amb els responsables de gestió de persones de les entitats associades per fer una formació prodigiosa sobre IA. En aquesta trobada, aprendrem i comprendrem amb Carmen Torrijos, directora acadèmica de Prodigioso Volcán, les eines creatives basades en IA i identificarem les oportunitats dintre de l'àrea de gestió de persones.
El CSC va participar el passat dijous en la gala dels Premis Factor Humà 2024, que va tenir lloc a l'Auditori de l'SJD Pediatric Cancer Center sota el lema 'El compromís és cosa de dos'. Durant l'acte, es va fer entrega del Premi Mercè Sala 2024, el qual va recaure en la tecnològica catalana Basetis, i dels Premis Impacta, els quals van rebre Bonpreu Esclat, Direxis Tusgsal i l'ICS. El CSC és entitat col·laboradora dels premis i forma part, també, del Patronat de la Fundació Factor Humà, a més d'estar-hi associada.
El Ple del Consejo Nacional de la Discapacidad, en la seva sessió ordinària de 28 de maig de 2024, ha aprovat l'Acord pel qual s'aprova el Document guia per a la comprensió i bona aplicació dels ajustos raonables com a mesura d'igualtat d'oportunitats i no discriminació de les persones amb discapacitat. Els ajustos raonables són les modificacions i adaptacions necessàries i adequades de l'entorn físic, comunicatiu, cognitiu, social i actitudinal a les realitats i situacions de les persones amb discapacitat que no imposin una càrrega desproporcionada o indeguda, quan es requereixin en un cas particular de manera eficaç i pràctica, per facilitar l'accessibilitat i la participació, garantint a les persones amb discapacitat el gaudi o exercici, en igualtat de condicions amb les altres, de tots els drets.
El criteri fa referència a la incompatibilitat de la pensió d'incapacitat permanent absoluta amb la realització de treballs per compte d'altri o activitats per compte propi que determinin la inclusió en un règim de la Seguretat Social arran de la Sentència núm. 544/2024 d'11 de abril de 2024 del Tribunal Suprem, mitjançant la qual rectifica la doctrina que se sostenia fins al moment relativa al règim de compatibilitat del cobrament de les pensions d'incapacitat permanent absoluta i de gran invalidesa amb l'execució d'un treball.
El Consell de Ministres va aprovar ahir el Projecte de Llei d'Equitat i Cohesió del Sistema Nacional de Salut (SNS). Entre les principals novetats que inclou, hi ha l'obligatorietat d'avaluar l'impacte en salut de les normes que afectin sectors clau com l'habitatge, l'educació i el medi ambient, entre d'altres; la creació d'un òrgan d'assessorament permanent que inclourà la veu dels pacients, persones amb discapacitat, ciutadania i professionals; la creació del Consorcio de la Red Española de Agencias de Evaluación de Tecnologías Sanitarias, i la modificació de la normativa per desenvolupar les regles de compensació pel desplaçament de pacients en el territori nacional.
El Consell de Ministres va aprovar ahir el Reial Decret pel qual es crea la Xarxa Estatal de Vigilància en Salut Pública, que inclou el Sistema d'Alerta Precoç i Resposta Ràpida. L'objectiu principal d'aquest organisme és proporcionar informació rellevant i oportuna als professionals sanitaris, al Sistema Nacional de Salut (SNS) i a la ciutadania en general. Per aconseguir-ho, amplia l'abast de la vigilància en salut pública, incorporant altres factors més enllà de les malalties transmissibles que també influeixen en el benestar, la morbiditat i la mortalitat de la població.
L'Institut de Recerca Sant Pau va col·locar, el passat dilluns, la primera pedra de la nova Unitat de Teràpies Avançades, en un acte al qual va assistir el conseller de Salut en funcions, Manel Balcells. Aquestes noves instal·lacions, que es construeixen amb el suport de l'Institut de Recerca contra la Leucèmia Josep Carreras i la Fundació Josep Carreras contra la Leucèmia, permetran el desenvolupament i la fabricació de medicaments biològics personalitzats dins del centre hospitalari per al tractament dels seus pacients. La nova unitat comptarà també amb el suport del Banc de Sang i Teixits, que posa al servei de la iniciativa l'expertesa professional i la capacitat de fabricació de medicaments de teràpia avançada.
La iniciativa Essencial, de l'Agència de Qualitat i Avaluació Sanitàries de Catalunya (AQuAS), ha publicat una nova recomanació per a professionals en què dona pautes sobre pràctiques sanitàries que val més evitar a l'hora de tractar el dolor crònic no oncològic. En aquest sentit, aposta per un abordatge integral, és a dir, que el tractament farmacològic no sigui l'única intervenció terapèutica, així com per evitar combinacions de medicaments que augmenten el risc de sedació. A més, aconsella avaluar si els opioides funcionen o si hi ha efectes adversos que en limiten l'efectivitat.
El Departament de Salut ha llançat la campanya 'més llesta que la calor' amb una bateria de consells per minimitzar els efectes negatius de la calor durant aquest estiu. La campanya se centra en sis grans consells, dels quals dos són els més importants: beure aigua constantment, tot i no tenir set, i evitar sortir a l'exterior durant les hores de més xafogor. A més, la campanya recorda la importància de tenir cura dels infants i de la gent gran, romandre en espais frescos o climatitzats, portar roba lleugera i gorra o barret i aplicar-se protector solar. Podeu veure l'espot de la campanya en aquest enllaç.
20 de juny Terrassa. XV Jornada d'urgències pediàtriques "Una mirada des del cor" >>més
26-28 de juny Málaga. 64 Congreso de la Sociedad Española de Geriatría y Gerontología >>més
29 de juny Barcelona. III jornada anual de debat "Cap símptoma de discriminació" d'Obertament. >>més
2 de juliol Barcelona. VII Clínic Barcelona Summer School: Jornada de sostenibilitat i salut. >>més
21-27 de juliol Venècia. Observatori de l'Escola d'Estiu. "Navegant per la crisi del personal sanitari: innovacions i transformació en l'atenció sanitària" >>més
10-13 de setembre Cadis. Reunió anual de la Sociedad Española de Epidemiología: "Retos de la epidemiología ante los nuevos paradigmas en salud" >>més
12-15 de novembre Lisboa. 17a Conferència europea de salut pública: "Navegant per les onades de la salut pública europea: explorant un mar d'innovació" >>més
Publicacions oficials
DOGC
RESOLUCIÓ DSO/2050/2024, de 3 de juny, per la qual s'obre la convocatòria per a la provisió de serveis de la Xarxa de Serveis Socials d'Atenció Pública dels àmbits de persones amb problemàtica social derivada de salut mental, de persones amb drogodependències i/o altres addiccions i de persones afectades pel VIH/sida, en règim de concert social.
RESOLUCIÓ DSO/2211/2024, d'11 de juny, per la qual s'obre convocatòria per a la concessió de 20 beques de col·laboració per desenvolupar estudis i treballs de recerca relacionats amb els àmbits d'actuació del Departament de Drets Socials, per al període 2024-2026 (ref. BDNS 768476).
ORDRE SND/606/2024, de 13 de juny, per la qual es crea el Comitè Assessor per la Cartera Comuna de Serveis a l'Àrea de Genètica, i per la qual es modifiquen els annexos I, II, III, VI i VII del Reial Decret 1030/2006, de 15 de setembre, pel qual s'estableix la cartera de serveis comuns del Sistema Nacional de Salut i el procediment per la seva actualització.