El CSC organitza un taller sobre atenció integral i innovadora de la persona amb depressió, que tindrà lloc el pròxim 29 de gener a la seu de l'entitat. Durant la jornada, es presentarà l'informe Reptes i actualització en l'abordatge de la depressió i s'obrirà un debat amb Diego Palao i Virginia Soria (Parc Taulí), Eduard Vieta (Hospital Clínic), Salvatore Aguilar (Parc Sanitari Sant Joan de Déu), Narcís Cardoner (Hospital Sant Pau), Francesc Xavier Arrufat (Institut Pere Mata i ClústerWeMind), Enric Aragonès (ICS i IDIAP Jordi Gol), Laura Pliego (Espai Situa't) i Sandra Mas (Espai Àncora).
Amb motiu del Dia Mundial de la Lluita contra la Depressió, el Departament de Salut ha volgut recordar aquesta setmana que es tracta d'una malaltia mental que afecta 280 milions de persones arreu del món, un 5% de la població global.
El programa de la jornada està disponible en aquest enllaç. Per assistir al taller cal inscriure-s'hi aquí.
El Palau Macaya acollirà demà 'Anticipa't', una jornada amb què el CSC vol oferir a gestors i altres professionals de l'àmbit de la salut i l'atenció social informació clau sobre els fets i les novetats del sector que marcaran el 2025. El programa de la jornada, que ja ha exhaurit totes les places, inclou una conferència sobre tendències de futur de Manel del Castillo (Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona) i una ponència sobre 'Anticipació i intel·ligència de futur' a càrrec de Josep Maria Monguet (UPC). També tindrà lloc un debat de gestors al voltant de l'escenari 2025 i una presentació de les novetats que ens portarà el nou any, amb la participació de diferents àrees del CSC.
El CSC acollirà, el pròxim 30 de gener, la primera Sessió Tècnica del 2025, any en què se celebra el 25è Aniversari d'aquest cicle de jornades. Sota el títol 'Què aporta la nova llei de l'ELA? El punt de vista jurídic, dels professionals, dels malalts i dels cuidadors', aquesta sessió inaugural comptarà amb la participació de Francesc José María (Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya) i Miguel Ángel Rubio (Hospital del Mar), així com de Siscu Morell i Joana Bono, els quals aportaran la visió dels pacients i de les persones cuidadores, respectivament. Les inscripcions per assistir a la Sessió Tècnica de forma presencial estan disponibles en aquest enllaç i, per assistir-hi online, cal inscriure-s'hi aquí.
El CSC i l'Aliança Daiichi Sankyo | AstraZeneca han iniciat una col·laboració per promoure la incorporació d'intel·ligència artificial en l'àmbit oncològic dins del sistema de salut català. Aquesta iniciativa conjunta ha permès desenvolupar un projecte per identificar reptes i oportunitats en la incorporació de solucions d'IA en oncologia i ha culminat amb la publicació d'un informe amb recomanacions per a la seva implementació.
El CSC ha publicat una nova #InfosCSC. Sota el títol 'Impacte de les Infermeres de Pràctica Avançada (IPA) en el sistema sanitari', la infografia explica què entenem per IPA, quins beneficis aporten al sistema sanitari, quines són les barreres i les oportunitats en la seva incorporació, experiències en altres països, la situació a Catalunya i un llistat de motius per a la seva regulació. Podeu consultar la infografia en aquest enllaç.
El Consorci de Salut i Social de Catalunya va acomiadar ahir Manuel Álvarez del Castillo, qui deixarà la Direcció General del Consorci Sanitari Integral (CSI) el pròxim mes de febrer, amb motiu de la seva jubilació. En el marc de la reunió de la Comissió Permanent, òrgan de govern del qual el Dr. Álvarez del Castillo ha format part durant cinc anys, el president del CSC va agrair la seva aportació a l'entitat i al sistema públic de salut al llarg de la seva trajectòria.
Desplegament operatiu del Programa per al personal d’EAP de difícil cobertura no gestionats per l’ICS
Mitjançant Resolució de la consellera de Salut, s'ha aprovat el desplegament operatiu del Programa per al finançament del factor de dispersió als equips d'atenció primària ubicats als territoris considerats de difícil cobertura, gestionats per entitats diferents de l'Institut Català de la Salut. S'hi estableix un complement retributiu per a les places de difícil cobertura de les entitats que gestionen EAP, inclosos en l'annex 1 de la Resolució, amb efectes retroactius a l'1 de gener de 2024.
El Butlletí Notícies RED 1/2025, de 13 de gener de 2025, recull les novetats en matèria de cotització a la Seguretat Social. El Reial decret llei 9/2024, de 23 de desembre, estableix les regles sobre l'actualització del topall màxim i mínim de les bases de cotització en el sistema de la Seguretat Social per a l'any 2025. Pel que fa a base màxima de cotització, es fixa en 4.909,50 euros. Les bases mínimes de cotització dels règims que les tinguin establertes, es mantindran amb els imports previstos per a l'any 2024 fins a l'aprovació de l'increment del salari mínim interprofessional.
"Novetats i tendències en dret del treball 2025" (24/01/2025), "Panorama de tendències FFWi 2024 H2" (31/01/2025), "Recuperant el sentit del treball: un enfocament humà en la gestió" (12/02/2025) i "L'estat del teletreball en Espanya" (21/02/2025) són alguns dels pròxims webinars de la plataforma FFWI, als quals poden accedir els responsables de les entitats associades al CSC.
El BOE núm. 13, de 15 de gener, ha publicat el Reial decret 10/2025, de 14 de gener, pel qual s'aprova la Classificació Nacional d'Activitats Econòmiques 2025 (CNAE-2025). L'objectiu és l'actualització de la classificació, integrant així noves activitats econòmiques derivades dels avanços estructurals, científics i tecnològics que no es reflectien en l'anterior classificació de l'any 2009. La CNAE corresponent a activitats sanitàries i de serveis socials ha introduït noves activitats (Secció R).
El Ministeri de Sanitat ha presentat l'informe 'Situación actual y estimación de la necesidad de enfermeras en España, 2024', del qual es desprèn que a Catalunya falten 20.000 infermeres per arribar a la ràtio europea de 8,5 per cada 1.000 habitants. Al conjunt de l'Estat, on, segons les dades de l'INE, hi ha 345.969 infermeres, en faltarien 100.000. A Espanya, entre 2014 i 2022, el nombre d'infermeres va experimentar un creixement notable, però, segons l'informe, encara caldria entre 22 i 29 anys per arribar a la ràtio europea. Aquesta aproximació, a més, no té en compte que, en un altre estudi del 2024, el 39,4% de les infermeres va manifestar la seva intenció de deixar la professió.
Investigadors de l'Hospital Clínic - IDIBAPS, amb la col·laboració d'altres grups de recerca com l'ICO-IDIBELL i el VHIO, han identificat un vincle entre l'activitat immunològica antitumoral i la longevitat en persones supervivents de càncer de mama. Mitjançant l'anàlisi de dades de 9.638 pacients, l'equip de recerca ha trobat que les persones que han tingut un càncer de mama, que no han recaigut i els tumors de les quals tenien alts nivells d'IGG experimenten una reducció del risc de mortalitat d'entre el 41 i el 47% en comparació amb aquelles que tenien tumors amb baixos nivells d'IGG. A més, aquesta relació es manté independentment del tipus de càncer de mama i l'edat de la pacient.
La Societat Catalana de Mediació en Salut (SCMS), juntament amb GEMME España i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona, organitza el webinar 'La mediació en els procediments de responsabilitat patrimonial sanitària' el dilluns 27 de gener, de 17:30 a 19 h. La sessió oferirà una reflexió sobre la necessitat d'introduir mitjans alternatius de resolució de conflictes (MASC) en els procediments administratius de responsabilitat patrimonial sanitària i els ponents analitzaran l'impacte de l'exclusió d'aquests assumptes en la nova Llei d'eficiència del Servei Públic de Justícia, així com les perspectives futures per regular els MASC. El CSC és soci fundador de la Societat Catalana de Mediació en Salut i la presideix des de la seva creació l'any 2012.
El període de presentació de candidatures per a la XXXV Edició dels Premis Avedis Donabedian a la Qualitat finalitza el 31 de gener. Qualsevol entitat o equip professional de l'àmbit sanitari o social pot presentar-s'hi omplint la corresponent sol·licitud. Aquesta iniciativa compta amb el suport del CSC, qui patrocinarà, com cada any, el premi a Projectes de Millora de la Qualitat Assistencial en Atenció integrada. Podeu consultar les bases de la convocatòria aquí.
4 de març Barcelona/Online. Curs d'Assistent a la Gestió Clínica >>més
13 de març Toledo. X Jornades Nacionals d'infermeria en Cures Paliatives >>més
4 de juny Rennes. European Health Management Conference 2025 >>més
18 de juny Madrid. XLIV Jornadas de la Asociación de Economía de la Salud (AES): "Estrategias sanitarias para un futuro global: efectividad, eficiencia y sostenibilidad" >>més
2 de setembre Las Palmas de Gran Canaria. XLIII Reunión Anual de la Sociedad Española de Epidemiología y XX Congreso da Associaçao Portuguesa de Epidemiologia >>més
2 de setembre Lisboa. 2nd World Congress on Migration, Ethnicity, Race and Health >>més
11 de novembre Helsinki. 18th European Public Health Conference 2025,Investing for sustainable health and well-being >>més