Projecte d’Intercanvi de Medicaments de Catalunya

El Projecte PimCAT és una iniciativa pionera, liderada pel Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), per optimitzar la gestió de medicaments en els hospitals del territori català, promovent l'intercanvi de fàrmacs propers a caducar per evitar-ne el desaprofitament. A través d'una plataforma digital, el projecte permetrà als centres sanitaris de la xarxa SISCAT intercanviar medicaments, estalviant costos, reduint residus i minimitzant l'impacte ambiental, estalviant fins a quatre milions d'euros anuals al sistema de salut.

Els objectius principals del projecte són reduir el malbaratament mitjançant la redistribució de medicaments, promovent així una eficiència econòmica que minimitzi la despesa. La iniciativa busca fomentar la sostenibilitat ambiental reduint els residus farmacèutics i les emissions de CO2 associades. A més, el projecte també persegueix un accés equitatiu als medicaments per garantir que tots els centres hospitalaris disposin dels fàrmacs necessaris per atendre els pacients.

En la fase actual del projecte, s'està duent a terme la prova pilot en diversos centres hospitalaris, implementant d'aquesta manera el que haurà de ser l'embrió del projecte. En un curt termini, es llançarà una plataforma web interoperable que permetrà l'intercanvi segur dels fàrmacs amb data pròxima de caducitat. La gestió logística del transport dels medicaments es realitzarà amb el suport d'una empresa especialitzada, assegurant una distribució eficient i controlada.

Des del CSC entenem que el projecte PimCAT aportarà beneficis al sistema de salut, ja que la plataforma d'intercanvis optimitzarà els recursos disponibles, cosa que permet als hospitals reduir costos associats a la compra i l'eliminació de fàrmacs caducats. Això no només implica una gestió més eficient del pressupost sanitari, sinó que també contribueix a un sistema més sostenible econòmicament. També aportarà beneficis al medi ambient, reduint els residus farmacèutics derivats de la destrucció de medicaments no utilitzats i disminueix la petjada de carboni. En conjunt, el projecte representa un avenç cap a un sistema més equitatiu, eficient i respectuós amb el medi ambient, alineant-se amb les polítiques de sostenibilitat i eficiència del Departament de Salut, amb la idea de situar Catalunya com a un referent en l'ús racional i responsable dels medicaments.