Actualitat >

Notícies

El Servei d’Estudis del CSC liderarà un nou projecte d’investigació per millorar l’equitat en l’accés al diagnòstic precoç del càncer

El retard en el diagnòstic del càncer comporta una elevada morbiditat i mortalitat que afecta més als grups més vulnerables. Davant aquesta situació, el programa Horizon 2020 ha escollit el projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), liderat pel Servei d'estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), per dotar-lo amb un finançament de tres milions d'euros.

EquityCancer-LA es desenvoluparà conjuntament amb sis socis d'Europa i Amèrica Llatina. A nivell europeu, formen part del projecte la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universitat Nova Lisboa (Portugal) i la Universitat Kobenhavs (Dinamarca). Pel que fa a les institucions llatinoamericanes, hi participen la Universitat de Xile (Xile) i el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), amb qui ja es va col·laborar en el projecte Equity LA II, i a les quals s'hi afegeix la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (Equador).

L'objectiu del projecte és avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'integració de l'atenció en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Aquest tipus d'intervencions basades en l'enfortiment de l'atenció primària per al diagnòstic del càncer i la coordinació entre nivells assistencials, són cada vegada més recomanades pels plans nacionals de control del càncer i organismes internacionals. No obstant això s'han introduït sobretot en països de renda elevada. Per assolir aquest objectiu s'implementarà una investigació participativa, interdisciplinària amb aplicació de mètodes mixtes que té dues branques: un disseny quasi-experimental (pre-post) i un estudi de casos. Contempla també l'adopció d'instruments basats en TIC per avançar en les activitats d'investigació, si fos necessari en el context de la pandèmia COVID-19.

Amb aquesta recerca s'espera contribuir a millorar l'accés al diagnòstic precoç del càncer, i així a augmentar les tasses de supervivència, la qualitat de vida i la productivitat a Amèrica Llatina, on la morbiditat i la mortalitat per càncer segueixen sent elevades degut al retard diagnòstic. Els resultats seran rellevants, no només per als països participants, sinó també, de Llatinoamèrica i arreu del mon.

El projecte serà finançat amb 3 milions d'euros per la Comissió Europea en el marc del programa Horizon 2020 de suport a la recerca i s'emmarca en la convocatòria SC1-BHC-17-2020 que té com a objectiu estratègic: "Aliança Mundial contra les Malalties Cròniques (GACD) - Prevenció i/o diagnòstic primerenc del càncer".

Recerca sobre integració de serveis de salut

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS a l'any 2003, que desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció, a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzats set projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals, en aquesta línia, que s'ha transformat en nombroses publicacions, però també al desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut, i manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.