Actualitat >

Notícies

Les sessions tècniques CSC tanquen cicle abordant la coordinació clínica entre atenció primària i especialitzada

La millora de la coordinació clínica entre metges d'atenció primària i especialitzada segueix sent una tasca pendent tant al sistema sanitari català, com als sistemes de salut d'arreu del món. La cerca d'estratègies efectives per a la integració assistencial constitueix una prioritat, especialment en el context actual de la COVID-19, amb fortes implicacions per a la pràctica clínica i la relació entre els nivells assistencials. La participació dels professionals en la selecció i el disseny de les intervencions permet adaptar-les a les necessitats i el context local, i és un facilitador del canvi. Aquest serà el focus de la propera Sessió Tècnica del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), que se celebrarà el 12 de novembre en format webinar en directe a les 14 hores. Les inscripcions són gratuïtes per aquesta sessió que, coincidint amb el vintè aniversari de les Sessions Tècniques del CSC, clausura el cicle de sessions d'aquest 2020.

Aquesta sessió serà moderada per Francesc Cots, director de control de gestió del Parc de Salut Mar de Barcelona, i membre del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), i comptarà, per una banda, amb les ponents del GAIA Ingrid Vargas, investigadora permanent del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC, i Mercè Abizanda,  del departament d'organització i comunicació del Parc Sanitari Pere Virgili, que introduiran l'abordatge de l'anàlisi de la integració de l'atenció del GAIA. També comptarem amb Elvira Sánchez, especialista en seguiment i avaluació als Serveis de Salut Integrats Baix Empordà,  i Laura Esteve, investigadora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC, que analitzaran les principals dificultats en l'ús dels mecanismes de coordinació i els suggeriments de millora de la coordinació clínica del metges i metgesses del sistema sanitari català. Aquests són resultats parcials del projecte COORDENA.CAT, que té com a objectiu general analitzar la coordinació entre nivells d'atenció en diferents entorns sanitaris del sistema públic de salut català.

Per altra banda, la sessió comptarà amb les ponències de Pamela Eguiguren de la Universitat de Xile i Amparo Mogollón de la Universitat de Rosario (Colòmbia), que presentaran resultats del projecte EQUITY-LA II, que té per objectiu avaluar l'efectivitat de diferents estratègies d'integració de l'atenció, dissenyades i implementades mitjançant processos d'investigació-acció participativa amb els professionals sanitaris, per millorar la coordinació clínica entre nivells d'atenció i la qualitat assistencial a Llatinoamèrica.

La sessió finalitzarà amb les aportacions de María Luisa Vázquez, directora del SEPPS, amb una discussió i conclusió dels aspectes abordats més rellevants.