El CSC i UIC Barcelona s'uneixen per impulsar un nou model urbanístic i d'habitatge adaptat a la tercera edat i les persones dependents
El president del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Manel Ferré, el rector de la UIC Barcelona, Xavier Gil, han signat un acord de col·laboració basat en l'intercanvi de coneixement entre ambdues institucions que permeti avançar cap a un nou model urbà i de construcció d'habitatges adaptat a les necessitats de la tercera edat i les persones dependents.
El conveni, que tindrà una durada de quatre anys, preveu la posada en marxa de projectes conjunts d'investigació i de docència (seminaris, col·loquis o tallers) dirigits a el desenvolupament d'entorns urbanístics ia la construcció d'habitatges adaptats a les necessitats específiques de la tercera edat, un col·lectiu que cada vegada té una presència més gran en les societats occidentals. "La pandèmia ens ha demostrat que l'arquitectura i l'urbanisme són determinants en la qualitat de vida i en la salut de les persones. Hem d'apostar per una planificació urbanística i un nou model d'habitatges que posin en el centre a les persones i, per això, s'ha de començar per contemplar les necessitats dels col·lectius més vulnerables incloent-hi, sens dubte, l'àmbit de la tercera edat ", assenyala Josep Lluís i Ginovart, director de UIC Barcelona School of Architecture.
"Creiem en un nou model urbà que ha de formar part d'una nova manera d'atenció a les nostres persones grans, un model d'atenció en què el CSC està treballant intensament i en el qual ara inclou a UIC Barcelona School of Architecture per repensar tot el que fa als espais d'atenció després de les terribles conseqüències de la pandèmia per coronavirus en les residències de gent gran", afirma José Augusto García Navarro, director general del CSC.
"La pandèmia ens ha demostrat que l'arquitectura i l'urbanisme són determinants en la qualitat de vida i en la salut de les persones. Hem d'apostar per una planificació urbanística i un nou model d'habitatges que posin en el centre a les persones i, per això, s'ha de començar per contemplar les necessitats dels col·lectius més vulnerables incloent-hi, sens dubte, l'àmbit de la tercera edat", assenyala Josep Lluís i Ginovart, director de UIC Barcelona School of Architecture.
L'acord preveu, així mateix, visites dels estudiants d'Arquitectura a algun dels centres assistencials associats al CSC. Aquest acord de col·laboració ve precedit per unes jornades acadèmiques celebrades per ambdues institucions a principis de març de 2021 en què experts de l'àmbit assistencial i arquitectònic van abordar el futur de el sistema d'atenció a la gent gran després de la irrupció de la COVID -19.