L’impacte de la pandèmia en la vigilància i el control epidemiològic, a la pròxima trobada de Salut Pública
La segona trobada de Salut Pública d'enguany, que tindrà lloc demà, 30 de juny, abordarà l'impacte de la pandèmia de la Covid-19 en la vigilància i el control epidemiològic. La secretària de Salut Pública del Departament de Salut, Carmen Cabezas, farà la introducció de la sessió i Lucía Artazcoz, directora de l'Observatori de Salut Pública de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), en serà la moderadora. Hi intervindran Cristina Rius, Jacobo Mendioroz i Begoña Román. L'acte tindrà lloc en format híbrid (presencial i en línia)
La primera ponència d'aquesta nova trobada anirà a càrrec de Cristina Rius, cap del Servei d'Epidemiologia de l'ASPB, qui parlarà de la vigilància i el control epidemiològic en una gran ciutat, abans i després de la Covid-19. A continuació, Jacobo Mendioroz, subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergències de Salut Pública de l'ASPB, repassarà l'evolució dels diferents aspectes de la implementació d'accions de control de la pandèmia a Catalunya, destacant els canvis organitzatius i estratègics que s'han produït des del seu inici. N'assenyalarà els aspectes més rellevants i les lliçons que s'haurien de tenir en compte per al futur.
Finalment, Begoña Roman, professora de la Facultat de Filosofia de la Universitat de Barcelona i presidenta del Comitè d'Ètica de Serveis Socials de Catalunya, parlarà de les mesures de control epidemiològic des de la perspectiva de l'ètica. Aprofundirà en quatre aspectes: la complexitat de conciliar mesures poblacionals amb drets individuals; la qüestió dels determinants socials de la salut i el repartiment dels riscos entre la població; la gestió de la confiança i la transparència en la comunicació, i la coordinació entre poder i saber, entre política i professionals.