Actualitat >

Notícies

Coneixem solucions d'economia circular per reduir els residus en l'entorn sanitari

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha acollit avui un nou e-pitching sobre sostenibilitat ambiental. Aquest cop, la sessió ha abordat solucions d'economia circular per reduir els residus de l'entorn sanitari.

La conferència inaugural ha anat a càrrec d'Arianna Gamba, directora de programes a Health Care Without Harm. El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, ha donat la benvinguda a la jornada; la responsable de Sostenibilitat, Marta Moles, ha parlat de com es treballa aquest àmbit en l'entitat, i Virginia Garcia, coordinadora de l'Àrea d'Innovació i de l'Àrea de Farmàcia, ha moderat la sessió.

Gamba ha començat la seva ponència explicant que Health Care Without Harm és una organització que busca transformar la sanitat arreu del món per reduir el seu impacte ambiental i que compta amb una xarxa formada per milers d'hospitals, sistemes sanitaris i organismes professionals sanitaris amb membres a Europa i a tot el món. A Europa, concretament, hi ha més de 200 membres de 27 països, ha afirmat.

La presentació de Gamba s'ha centrat en l'ús de plàstics als centres sanitaris. Sobre el consum d'aquest material en general, ha comentat que s'estima que s'ha quadruplicat en els últims 30 anys i que pot triplicar-se en els pròxims 40. "Les substàncies tòxiques són la base de la producció i la transformació del plàstic i suposen un obstacle fonamental per a la transició sostenible", ha assenyalat.

També ha parlat sobre microplàstics i el seu impacte sobre la salut: "Hi ha estudis que assenyalen que es troben en pulmons, placenta i sang. A més, els bebés han presentat concentracions de microplàstics a la femta entre 10 i 20 cops superiors a les dels adults. No coneixem bé l'impacte sobre la salut humana, però sabem que aporten les substàncies tòxiques que conté el producte origininal", ha explicat. També ha comentat que, en els hospitals, els pacients estan exposats a substàncies químiques que alteren la funció endocrina (per exemple, els ftalats) a través de plàstics d'ús mèdic.

Gamba ha presentat dades que ha recollit Health Care Without Harm a hospitals de l'Estat sobre l'ús de plàstics. Aquestes dades de compres mostren que hi ha sis categories de productes que representen més del 60% del plàstic total utilitzat anualment: sistemes d'administració intravenosa, bolquers, guants, bosses d'usos no mèdics, bates/davantals i xeringues. "Sabent això, podem buscar si hi ha alternatives al mercat", ha apuntat.

Finalment, ha explicat que, entre les estratègies de reducció de plàstics, hi ha la "jerarquia de residus" per eliminar gradualment les substàncies nocives i substituir-les per alternatives que no continguin aquestes substàncies. En primer lloc, es busca la "substitució" (es pot substituir per una alternativa sense substàncies tòxiques?); seguidament, el "rebuig" (realment, cal fer servir aquest producte o cal fer-lo servir en aquestes quantitats?); després, la "reutilització, reparació, reprocessament" (hi ha alternatives duradores?), i, finalment, el "reciclatge".

Després de la intervenció de Gamba, ha arribat el torn de les empreses per presentar les seves solucions innovadores. En aquest e-pitching, han participat Inèdit Innovació SL, Sustein Material SL, Technotex, Curtana Professional SL, Barna Import Medica SA, Proin Pinilla, Technitiger SL i Coleo, que han presentat projectes com teixits quirúrgics reutilitzables i eines per a la descarbonització, entre d'altres.

Les jornades e-pitching són trobades virtuals amb un format ràpid i dinàmic (un pitch de màxim 5 minuts per empresa), davant de directors i caps de serveis i altres perfils professionals de les entitats del CSC. Aquesta és una iniciativa dinamitzada des de la Plataforma CoNNectaCSC.

Podeu consultar el vídeo de la jornada aquí.

Enllaços relacionats