Actualitat >

Notícies

Atorgades les beques CSC 2024-25 i presentats els treballs del curs 2023-24

El procés de selecció per a les beques 2024-2025, que atorga el CSC per promoure la formació en salut pública, va finalitzar el passat 6 de juny. Enguany, Mireia Miralpeix, infermera, i Yiny Torres, metgessa, han estat seleccionades i realitzaran el Treball de Fi de Màster sota la supervisió del Servei d'Estudis (SEPPS), en la línia de recerca d'integració assistencial, línia en què Samar Benthami i Ricardo Luer, beneficiaris de la convocatòria anterior, han finalitzat els seus treballs. 

Les beques són fruit del conveni de col·laboració entre el CSC i la UPF, establert el 2002 amb l'objectiu de promoure la formació en salut pública dels professionals de la salut com a estratègia per a la millora de la gestió dels serveis sanitaris. El CSC concedeix anualment tres beques, dues de les quals a estudiants del Màster de Salut Pública (MSP) i una al Postgrau Online de Salut Pública, formacions de postgrau que organitza el Departament de Ciències Experimentals i de la Salut de la UPF. Les persones beneficiàries han de realitzar el Treball Fi de Màster (TFM) en una àrea d'interès per al CSC i sota la supervisió del Servei d'Estudis.

Enguany les beques han anat a Mireia Miralpeix i Yiny Torres. Mireia Miralpeix, infermera graduada per la Universitat de Vic i interessada a millorar la coordinació assistencial, realitzarà el TFM "La coordinació i continuïtat de l'atenció sanitària i social a pacients adults majors amb necessitats complexes: una revisió de la literatura", amb l'objectiu de sintetitzar el coneixement existent sobre aquest tema. Ginny Torres, metgessa interessada en l'accés a l'atenció en salut de poblacions vulnerables i a trobar solucions que serveixin per millorar el benestar de la societat, realitzarà el TFM "Barreres en l'accés al diagnòstic precoç del càncer a xarxes públiques de salut de Xile, Colòmbia i Equador".

A finals de juny, Samar Benthami i Ricardo Luer, beneficiaris de les beques 2023-2024, van finalitzar els seus treballs, desenvolupats amb gran dedicació i compromís. Benthami es va centrar en el "Disseny i validació de contingut d'un qüestionari per a mesurar la continuïtat de l`atenció sanitària i social de pacients adults majors amb patologies cròniques i necessitats d'atenció complexes", eina que encara s'ha de pilotar, però que contribuirà a mesurar els resultats de la integració de l'atenció sanitària i social i Luer va sintetitzar el coneixement existent sobre la "Coordinació entre nivells d'atenció en el diagnòstic del càncer a Amèrica Llatina: mitjançant una revisió d'abast".

Des de la instauració de les beques, 26 estudiants procedents d'Amèrica Llatina (15), Catalunya (9), Àustria (1) i els Estats Units (1) han elaborat els TFM sobre temes d'interès del CSC i els seus associats, dins les línies de recerca del SEPPS: la integració de serveis de salut, atenció a la població immigrant, mecanismes d'assignació en base poblacional i participació social en salut. Aquests treballs han contribuït a diverses publicacions, des de l'elaboració d'un llibre sobre Organitzacions sanitàries integrades a Catalunya, a articles publicats en revistes científiques (9). A més a més, quatre han estat el primer pas en el desenvolupament de tesis doctorals.