Actualitat >

Notícies

La Fundació TIC Salut Social ens presenta el Programa Salut/IA en el marc d'iNexesCSC

L'última reunió d'iNexesCSC, celebrada aquest dimarts a la seu del CSC, ha acollit la ponència de Susanna Aussó, responsable d'IA de la Fundació Tic Salut Social i secretària del Programa per a la promoció i desenvolupament de la intel·ligència artificial al Sistema de Salut (Programa Salut/IA).

En la seva presentació, Aussó ha explicat que la missió d'aquest programa és "la creació d'un entorn facilitador per a la innovació en l'àmbit de la Salut mitjançant el desenvolupament i la implementació de solucions d'IA per a la millora de l'atenció a la ciutadania i suport als professionals de la salut" i ha enumerat els beneficis que pot aportar al Sistema de Salut la implantació d'eines d'IA, com una millora en l'eficiència, en l'equitat i en la qualitat de les dades, entre altres. D'altra banda, ha assenyalat els diferents àmbits dins del sistema de salut en els quals es poden implementar eines d'IA, concretament, la salut pública, l'àmbit assistencial, la gestió i la recerca.

El programa, ha dit, "abraça tot el cicle de vida de les eines d'IA, des de la seva conceptualització fins a la seva implementació" i es divideix en tres eixos: la innovació, l'avaluació i la implementació.

Dins de l'eix de la innovació, es llancen reptes d'IA amb l'objectiu de trobar eines que puguin ajudar a cobrir necessitats detectades del Sistema de Salut. El CSC ha participat en dos d'aquests reptes, llançats en el marc del CIAM (Centre Virtual d'Intel·ligència Artificial del Medicament de Catalunyaproporcionar informació sobre els medicaments a la ciutadania i la prevenció de problemes de salut relacionats amb els medicaments. Actualment, ja s'han obert consultes al mercat per trobar solucions basades en intel·ligència artificial per donar solució a aquests reptes.

Durant la reunió, conduïda pel director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, s'ha plantejat la qüestió de la sostenibilitat del sistema públic de salut i s'ha debatut sobre el paper "clau" que tindrà la innovació per aconseguir que sigui sostenible. En aquest sentit, Gilabert ha exposat els "principals reptes dels sistemes sanitaris que es poden abordar a través de la innovació", com són la pressió financera, els canvis demogràfics (envelliment de la població), la desigualtat territorial i la sostenibilitat ambiental.