Participem en el I Simposi Internacional d’avenços clínics radiològics en el càncer de mama, organitzat a l'Equador
El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el passat 17 d'octubre, en el I Simposi Internacional d'avenços clínics radiològics en el càncer de mama, organitzat per l'Hospital d'Especialitats Eugenio Espejo de Quito (Equador) amb el suport de l'EquityCancer-LA i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (PUCE). M. Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, directora i investigadora del Servei d'Estudis del CSC (SEPPS), respectivament, van assistir com a ponents al debat de clausura. L'esdeveniment va reunir més de 200 assistents, entre professionals de la salut i gestors, per compartir les últimes tècniques i coneixements en la lluita contra aquesta malaltia.
El simposi va iniciar i tancar amb presentacions de l'EquityCancer-LA. Ana Lucía Torres, investigadora principal per l'Instituto de Salud Pública de la PUCE, va fer un resum del projecte i va explicar l'estat actual i els principals resultats sobre retards diagnòstics, barreres i costos en els tres països (Xile, Colòmbia i Equador), així com els avenços amb la intervenció dissenyada per millorar-los a l'Equador.
En la seva intervenció, Vázquez va reflexionar sobre els principals aprenentatges de l'experiència de la recerca EquityCancer-LA per a la millora del diagnòstic precoç als tres països participants, Xile, Colòmbia i l'Equador: la importància de la capacitació dels professionals d'atenció primària, l'accés a proves diagnòstiques i la millora de la coordinació amb el segon i el tercer nivell d'atenció, per evitar endarreriments.
Per la seva part, Vargas va destacar que els retards detectats als tres països es deuen sobretot a barreres dins els proveïdors de salut i no, com s'acostuma a pensar, als pacients. També va posar en relleu la importància dels processos participatius amb els professionals de salut per adaptar a les condicions de cada context les intervencions introduïdes per disminuir els retards i per fomentar la interacció entre els professionals d'atenció primària i hospitalaris.
El projecte EquityCancer-LA
Liderat pel SEPPS, l'objectiu del projecte "Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)" és avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador, a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni GA 965226.
EquityCancer-LA construeix sobre l'Equity-LA II i Equity-LA i dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desplega amb el GAIA i que s'adreça a la conceptualització, elaboració d'eines i avaluació de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina.