Nou article del Servei d'Estudis del CSC sobre els factors que impulsen el retard en el diagnòstic del càncer en països d’Amèrica Llatina
El Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha publicat un article a Social Science & Medicine que analitza els factors que influeixen en el retard del diagnòstic del càncer a les xarxes públiques de serveis de salut de Xile, Colòmbia i l'Equador, desenvolupat en col·laboració amb diverses institucions d'Europa i Llatinoamèrica en el marc del projecte EquityCancer-LA.
Els estudis disponibles a l'Amèrica Llatina indiquen que la mitjana de temps fins al diagnòstic de càncer des que el pacient contacta els serveis de salut pot excedir els sis mesos. Tanmateix, fins ara no s'havien investigat les causes amb profunditat. L'article analitza els resultats d'un estudi qualitatiu basat en entrevistes a professionals i gestors dels diferents nivells assistencials, involucrats en el diagnòstic del càncer, i responsables polítics. La publicació revela l'existència de factors que interactuen i causen una acumulació de retards en la trajectòria diagnòstica del pacient, amb diferències entre els països. En els tres països, s'identifiquen barreres estructurals com ara el dèficit de recursos diagnòstics, especialment en el segon nivell d'atenció, o la limitada accessibilitat geogràfica; organitzatius, com temps d'espera molt llargs (sobretot dels pacients derivats); i coneixements limitats dels metges d'atenció primària per a la sospita, que provoca derivacions tardanes i retards en el diagnòstic.
A Xile i Colòmbia, també es van identificar barreres relacionades amb les polítiques sanitàries de priorització/racionament, que dificulten l'accés a les proves i que a Xile incrementen el retard per als càncers no prioritzats. A més a més, s'identifiquen barreres específiques a cada país relacionades amb l'organització del sistema sanitari: a Xile, la subcontractació de serveis privats i el sistema de vals per utilitzar-los; a Colòmbia, el control de l'atenció per part de les asseguradores i a l'Equador, el sotsfinançament del sistema sanitari.
Totes aquestes barreres han de ser abordades tant amb polítiques específiques per millorar el diagnòstic primerenc del càncer com també amb mesures generals que enforteixin els sistemes de salut i les xarxes de serveis de salut públiques.
Liderat pel SEPPS, l'EquityCancer-LA es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universidade Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a l'àmbit europeu, i la Universidad de Chile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (Equador), a Llatinoamèrica. Aquest projecte és finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020) sota el conveni (GA) 965226.
EquityCancer-LA construeix sobre l'Equity-LA II i Equity-LA i dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració assistencial, iniciada pel SEPPS l'any 2003, que es desplega amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització, elaboració d'eines i avaluació de la integració assistencial i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina.
Signen l'article Ingrid Vargas i M. Luisa Vázquez (CSC), Amparo-Susana Mogollón-Pérez (Universitat del Rosario, Pamela Eguiguren (Universitat de Xile), Ana-Lucía Torres, Andrés Peralta (Pontificia Universidad Católica del Ecuador), Maria Rubio-Valera (Fundació Sant Joan de Déu), Signe Smith Jervelund (Universitat de Copenhaguen), Josep Maria Borràs (Pla Oncològic de Catalunya) i Sónia Dias (Universidade Nova de Lisboa).