El I Fòrum de Salut i Benestar Social apunta a les polítiques de salut com una inversió per al benestar social
El recinte modernista de Sant Pau de Barcelona va acollir ahir el I Fòrum de Salut i Benestar Social que va organitzar el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) -conjuntament amb l'Institut de la Pau de l'ONU i la Universidad de Castilla-La Mancha- i que va aplegar més de 200 professionals del sector. Una de les grans conclusions de l'acte va ser que les polítiques de salut són clarament una inversió per al benestar social, i en el cas de Catalunya en concret diversos dels participants van mostrar la necessitat de la integració sanitària i social. L'acte, conduït per la periodista Ariadna Oltra, va començar amb la inauguració de les tres entitats organitzadores. En aquest punt, el president del CSC, Manel Ferré, va afirmar que "des del CSC volem participar en la construcció d'un nou model que estem convençuts passa per la integració social i sanitària, des de la base del consens i del món local". Seguidament, el president de l'Institut de la Pau de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), el professor Federico Mayor Zaragoza, va impartir una inspiradora conferència sobre com la inversió en polítiques de salut pot contribuir a la millora dels indicadors de benestar i disminuir les desigualtats.
I, després, es va donar pas a un intens debat entre tots els consellers de Salut que ha tingut Catalunya des de la recuperació de la Generalitat (excepte el conseller Xavier Pomés que no va poder acudir a l'acte). Tots els consellers -Ramon Espasa, Xavier Trias, Eduard Rius, Boi Ruiz i Toni Comín- i la consellera Marina Geli van coincidir en la importància del model sanitari dins el Govern català i molts d'ells es van mostrar obertament partidaris de caminar cap a una integració social i sanitària. El contingut d'aquest debat es podrà recuperar de forma íntegra en vídeo a la web del CSC els pròxims dies. Un cop acabat el debat, el secretari d'Afers Socials i Famílies, Francesc Iglesies, va reivindicar la tasca de l'àmbit social i els nous reptes que se'ls hi plantejen. En aquesta mateixa línia, la cloenda del matí va còrrer a càrrec de la consellera de Salut, Alba Vergés, que va remarcar també importància d'aquest fòrum organitzat pel CSC així com el paper dels ajuntaments en el futur de l'atenció a les persones.
A la tarda, els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) van agafar més protagonisme de la mà de la conferència d'Arnau Queralt, director del Consell Assessor per al Desenvolupament Sostenible del Govern català, i una posterior taula rodona amb experts sobre la situació de Catalunya en relació a l'ODS 3.8: Garantir l'accés universal a un sistema sanitari de qualitat i eficaç. En concret, van participar-hi la subdirectora general de Promoció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT); la gerent de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB), Carme Borrell; i el gerent de Serveis de Salut Integrats del Baix Empordà (SSIBE), Xavier Pérez; tot plegat moderat i dirigit per la directora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut del CSC (SEPPS).