Nova publicació sobre les diferències en l’experiència i percepció de coordinació clínica dels professionals a Catalunya segons nivell assistencial
BMC Family Practice acaba de publicar l'article Do primary and secondary care doctors have a different experience and perception of cross-level clinical coordination? Results of a cross-sectional study in the Catalan National Health System (Spain), elaborat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, amb la col·laboració del Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA), i que analitza l'experiència i percepció de coordinació clínica entre nivells assistencials de metges i metgesses d'atenció primària i especialitzada i explora els factors associats en el sistema sanitari català.
Malgrat ser una prioritat, encara queda molt camí per recórrer en l'anàlisi dels diferents aspectes a millorar de la coordinació clínica a Catalunya. Els resultats d'aquest article ens permeten profunditzar en els problemes de coordinació clínica i els factors que influeixen en la percepció dels professionals d'atenció primària i especialitzada i identificar àrees de millora. Es basa en un estudi transversal mitjançant una enquesta on-line amb auto administració del qüestionari COORDENA-CAT, que va comptar amb la participació de 3.308 metges i metgesses d'atenció primària i especialitzada (d'aguts i sociosanitari) de 32 entorns sanitaris de Catalunya.
Els resultats mostren nivells relativament elevats en l'experiència de coordinació clínica, amb algunes diferències entre nivells d'atenció: mentre metges i metgesses d'atenció primària experimenten major transferència i ús d'informació clínica entre nivells, els/les d'atenció especialitzada refereixen una major consistència de l'atenció entre nivells. Els principals problemes identificats per ambdós grups es relacionen amb la limitada comunicació directa entre els metges i metgesses d'atenció primària i especialitzada per fer recomanacions i resoldre dubtes, la baixa proporció de plans d'atenció conjunts pels pacients que ho requereixen i una accessibilitat limitada entre nivells d'atenció. Els nivells de percepció general de coordinació al territori són baixos. Una percepció de coordinació entre nivells elevada s'associa a diversos factors organitzatius (els directius faciliten la coordinació, gestió conjunta de l'atenció primària i l'especialitzada o l'existència de sessions clíniques conjuntes) i factors d'interacció entre metges (coneixement personal, considerar que la pràctica pròpia influencia la de l'altre nivell). L'article conclou indicant que si bé hi ha característiques diferencials entre nivells, els problemes i factors comuns (organitzatius i interpersonals) assenyalen àrees de millora que s'haurien d'abordar transversalment en les àrees per tal de millorar la coordinació clínica i, en definitiva, la qualitat assistencial i salut del pacient.
Aquest article ha estat elaborat en el marc del projecte COORDENA-CAT: La coordinació entre nivells d'atenció i la seva relació amb la qualitat assistencial en diferents entorns sanitaris del sistema públic de salut, finançat pels fons d'investigació de l'Instituto de Salud Carlos III i Fondos FEDER. Les institucions que formen part del GAIA són el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), SAGESSA, Badalona Serveis Assistencials (BSA), Parc Sanitari Pere Virgili, Fundació Hospital del Mar, Fundació Salut Empordà (FSE), Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS). Signen l'article Laura Esteve-Matalí, Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez (SEPPS, CSC), Elvira Sánchez (SSIBE), Isabel Ramon (CHV) i Pere Plaja (FSE).