Actualitat >

Notícies

Intervencions dissenyades en col·laboració amb els professionals contribueixen a millorar la coordinació clínica segons el nou article del Servei d’Estudis del CSC

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) acaba de publicar un article d'accés obert en la revista científica BMC Health Services Research, amb el títol: Es pot millorar la coordinació entre nivells assistencials mitjançant la implementació d'intervencions participatives? Resultats i condicions per sostenir els canvis en cinc països llatinoamericans. L'article emmarcat en el projecte Equtiy-LA i elaborat en col·laboració amb els/les investigadors/es dels països participants, analitza els resultats sobre la coordinació assistencial entre nivells d'atenció de les intervencions implementades de forma participativa amb els professionals en xarxes de serveis de salut públiques de Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i Uruguai. Aquest article és d'interès per a aquells professionals, gestors i policy-makers que busquen formes més efectives d'introduir canvis en les seves organitzacions i en la pràctica assistencial que millorin la coordinació entre nivells d'atenció. Encara que l'estudi es va dur a terme abans de la pandèmia de la COVID-19, conté recomanacions de rellevància per als serveis de salut en el context actual. Un context que genera situacions d'elevada complexitat i incertesa que requereixen respostes ràpides, dissenyades i coordinades directament pels professionals involucrats en el procés assistencial.

La limitada coordinació entre nivells assistencials és un problema comú a molts sistemes de salut, que genera preocupació pels seus efectes negatius sobre la qualitat de l'atenció. Per abordar aquest problema, es proposen nombroses i variades intervencions basades en l'evidència, que en moltes ocasions aconsegueixen resultats limitats per estar poc adaptades al context local, i no tenir en compte les necessitats dels professionals. L'article mostra que les reunions conjuntes entre nivells assistencials basades en mètodes reflexius, seleccionades i dissenyades de manera participativa amb els professionals, van contribuir àmpliament a millorar aquells elements de la coordinació de la gestió clínica - comunicació en el seguiment, acord clínic, adequació de la derivació- i administrativa, rellevants en cada context. També van contribuir a millorar els factors d'interrelació entre professionals (coneixement personal, confiança mútua), així com a l'enfortiment de la capacitat de l'Atenció Primària en el seguiment dels pacients. L'aplicació adequada del procés participatiu de selecció, disseny i implementació de les intervencions amb els professionals, en un context adequat - amb temps i suport institucional suficient -, emergeix de manera comuna com la condició necessària per a la sostenibilitat i aplicabilitat de les intervencions en altres contextos.

L'article presenta resultats de l'estudi qualitatiu d'avaluació realitzat mitjançant grups focals i entrevistes individuals amb actors claus (gestors i professionals) que van participar al procés de selecció, disseny i implementació de les intervencions per millorar la coordinació assistencial a les xarxes de serveis de salut participants en cadascú dels països.

En un article anterior ja s'havien publicat altres resultats d'aquest estudi sobre els factors contextuals i de procés, clau per a la implementació de les intervencions participatives, així com un marc d'anàlisi i recomanacions d'interès per a la implementació d'aquest tipus d'intervencions en altres contextos. Altres publicacions relacionades es troben aquí.

Signen l'article: I. Vargas (CSC), P. Eguiguren (UChile), A. Mogollón-Pérez (URosario), F. Bertolotto (UDELAR), I. Samico (IMIP), J. López (UVeracruz) i ML. Vázquez (CSC). L'article ha estat elaborat en el marc del projecte Impacte de les estratègies d'integració assistencial en l'acompliment de les xarxes de serveis de salut públiques en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina - Equity-LA II. Es tracta d'un projecte col·laboratiu internacional  que va rebre finançament de la Comissió Europea, amb  participació d' institucions de 8 països: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (coordinador - Espanya).

Enllaços relacionats