Actualitat >

Notícies

El CSC compareix a la Comissió de Reconstrucció i Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament de Catalunya

Divendres passat la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament de Catalunya, va comptar amb la participació del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) com agent clau del sector salut i social. Així, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, va fer una sèrie de propostes a implementar per a la reactivació social i econòmica de Catalunya. En primer lloc, García Navarro va indicar certes mesures per millorar la cobertura de les prestacions social en l'àmbit de la dependència i a persones vulnerables, mesures concretes tant a nivell de Catalunya com de l'àmbit municipal.

  • Agilitzar els processos de valoració de la dependència, dimensionant la productivitat dels equips SEVAD (Serveis de Valoració de la Dependència) i incrementant-ne la seva dotació en els territoris que sigui necessari.
  • Incrementar la dotació econòmica per als SAD en els contractes-programa per tal de garantir l'equitat d'accés dels ciutadans amb dependència. L'increment ha d'anar acompanyat d'una avaluació dels resultats.
  • Increment urgent de les places de llar residència en salut mental, pisos assistits i Programa de suport a la llar són imprescindibles per a poder reconvertir la llarga estada psiquiàtrica i eliminar la institucionalització d'aquestes persones i fer-ne prevenció.

En aquest sentit, el director general del CSC va insistir que "s'ha d prioritzar el servei d'atenció a domicili perquè tindrà un retorn immediat tant en ocupació com en millora d'atenció a la ciutadania".

En un segon apartat, el director general del CSC es va centrar en mesures per reduir la pobresa i la desigualtat social plantejant propostes com la reorientació de professionals de les cures, davant l'augment de l'atur, facilitant contractació de persones per atenció a la dependència, ja que pot ser a curt termini "una solució per a famílies i alhora per gent gran". També va argumentar una proposta de millora de les condicions dels professionals en l'àmbit de la dependència i una major inversió en formació. En aquest punt, algunes de les mesures concretes que es van proposar són:

  • Establir criteris més flexibles per tal que persones amb vocació de servei que no tenen la titulació requerida actualment es puguin incorporar als centres o institucions socials o bé on es presti el servei d'assistència personal o les tasques d'auxiliar d'ajuda a domicili acreditant només la seva experiència en la cura i atenció de persones dependents.
  • Augmentar els recursos humans en els centres de dia i RAS de gent gran, discapacitat i salut mental.
  • Realitzar la negociació col·lectiva de tots els àmbits a Catalunya (ttraslladar la negociació col·lectiva que afecta els centres residencials i altres dispositius serveis a Catalunya).

Un altre punt van ser mesures contra la discriminació per l'edat i gènere on va fer propostes concretes per garantir la igualtat en l'accés a l'ocupació i salaris adequats, de la mateixa manera que va proposar fórmules flexibles que permetin a les persones treballadores de més edat seguir participant en l'ocupació aportant coneixements i experiències.

En l'àmbit sanitari, el director general del CSC va insistir en les següents mesures:

  • Redimensionar salut pública
  • Mesures per acabar amb el dèficit de professionals d'infermeria
  • Nous perfils d'àmbit assistencial
  • Inversió en biotecnologia
  • Compra pública innovadora
  • Abastiment local EPIs

García Navarro va finalitzar la seva compareixença amb mesures per garantir la vida digna a partir d'ingressos mínims adequats i una política d'habitatge per a la població vulnerable. Ja es pot recuperar el vídeo amb la compareixença complerta del director general del CSC a la Comissió d'Estudi de la Reconstrucció i Reactivació Socials i Econòmiques del Parlament de Catalunya.