Actualitat >

Notícies

El CSC participa en el curs sobre xarxes integrades de serveis de salut organitzat per la Universitat de Xile

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) col·labora en el curs Planificación y coordinación de redes integradas de servicios de salud organitzat per la Escuela de Salud Pública de la Universitat de Xile, juntament amb la Agencia Chilena de Cooperación Internacional para el Desarrollo (AGCID), amb la participació de M Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, directora i investigadora respectivament del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS), com a docents. Amb una duració de 80 hores acadèmiques, i en format virtual, està orientat a professionals de l'àrea de salut amb rols de direcció i gestió dins les institucions del sistema sanitari de diferents països d'Amèrica Llatina.

Amb l'objectiu de contribuir a enfortir les capacitats de gestió i avaluació de xarxes integrades de serveis de salut, en els diversos sistemes de salut de la regió, el curs construeix sobre l'experiència del curs desenvolupat en el contex del projecte Equity-LA II, adaptant els marcs conceptuals i aprenentatges i combinant classes enregistrades en vídeo amb sessions sincròniques. Hi participen 24 professionals de salut de Equador, Paraguai, Costa Rica, El Salvador, Guatemala i Honduras.

Coordinat i dirigit per Pamela Eguiguren, de la Escuela de Salut Pública de la Universitat de Xile, per part del CSC,  M Luisa Vázquez va introduir el marc conceptual per a l'anàlisi de Xarxes Integrades de Serveis de Salut, desenvolupat inicialment a Catalunya i posteriorment adaptat al context llatinoamericà (Equity-LA i Equity-LA II) així com els instruments de mesura de la coordinació i continuïtat (COORDENA  i CCAENA) i els resultats de la seva adaptació i aplicació en diversos països de Llatinoamèrica i Catalunya. Per la seva part, Ingrid Vargas va abordar el marc per a l'avaluació de les intervencions i els resultats de la seva aplicació en la avaluació de l'efectivitat i el procés d'implementació d'intervencions d'integració assistencial desenvolupades mitjançant processos participatius en Xile, Colòmbia, Mèxic, Uruguai i Brasil.

A més a més de la participació del CSC,  també han participat com a docents els  investigadors principals del projecte Equity-LA II: Amparo Mogollón de la Universitat del Rosario (Colòmbia), Fernando Bertolotto de la Universidad de la República d'Uruguai, Isabella Samico de Institut de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira (Brasil), Julieta López de la Universidad Veracruzana (Mèxic) i Delia Amarilla de la Universidad Nacional de Rosario (Argentina). Entre d'altres, el 16 de novembre van coincidir en una classe sincrònica presentant les intervencions per a la millora de la coordinació assistencial, introduïdes en les xarxes de serveis de salut públiques als diferents països d'Amèrica Llatina participants.