Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la reunió d’experts sobre la integració dels programes de malalties cròniques a l’OMS

Els dies 23, 25 i 26 de novembre va tenir lloc a la seu de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) a Ginebra (Suïssa) per vídeo-conferencia, la reunió d'experts Guidance for Integrating Non-Communicable Disease Services within National HIV/AIDS, TB, and SRH Programmes and Broader Health Systems. La reunió, organitzada pel Integrated Service Delivery del Departament de Malalties no transmissibles de la OMS,  va congregar experts en malalties no transmissibles, integració de serveis de salut i sistemes de salut de totes les regions del món, que van compartir experiències i debatre el continguts del la guia actualment en desenvolupament.

La directora del Servei d'Estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), María Luisa Vázquez, va presentar un resum de l'evolució de la línia de recerca sobre integració assistencial i els resultats principals, tant en relació al marc teòrics i instruments d'anàlisi desenvolupats (COORDENA; CCAENA), com els resultats de la seva aplicació a Catalunya i Llatinoamèrica. La presentació va generar molt d'interès, així com, un debat posterior.

L'objectiu de la guia és proporcionar als governs nacionals una eina que contribueixi a maximitzar l'impacte dels serveis de salut a través de la integració de la prestació de serveis relacionats amb l'atenció a les malalties cròniques no transmissibles en altres àrees programàtiques dels sistemes de salut en sentit ampli.  Aquest document forma part del 13è Programa General de treball de la OMS (2019-2023), centrat en la millora de l'accés als serveis sanitaris essencials de qualitat i en facilitar als països enfortir els seus sistemes de salut.

Línia de recerca en integració assistencial

La línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS a l'any 2003, i desenvolupada en col·laboració amb el Grup d'avaluació de la integració assistencial (GAIA) i diverses institucions de Llatinoamèrica, s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció, a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzats set projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals, en aquesta línia, que s'han transformat en nombroses publicacions, però especialment, han contribuït al desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut, i manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.