El passat 21 de gener es va iniciar el cicle de Sessions Tècniques del Consorci de Salut i Social de Catalunya 2021 amb una sessió sobre El respecte dels drets dels pacients també en temps de pandèmia: l'acompliment de les voluntats anticipades davant malalties neurodegeneratives, a la qual van assistir en format webinar més d'un centenar de persones. Durant la sessió es van mostrar les eines actuals i els reptes de futur en aquest àmbit, una sessió que ja es pot recuperar íntegrament en vídeo.
Per abordar aquesta qüestió, hi van participar expertes d'àmbits diversos, començant per Núria Terribas, directora de la Fundació Grifols i vicepresidenta membre del Comitè de Bioètica de Catalunya, que va reflexionar sobre el deure ètic i legal de promoure la planificació i anticipació de les voluntats per garantir el respecte a la persona i els seus valors en moments de màxima vulnerabilitat. En aquest sentit va explicar que el "màxim respecte a la dignitat i autonomia personal implica promoure el coneixement dels valors i preferències de les persones" i va presentar dues eines, el document i la planificació de voluntats anticipades.
Després va intervenir Rosa Torres, geriatra de la Fundació Hospital de la Santa Creu de Vic, qui va plantejar diversos casos reals i va aclarir que "cal entendre la planificació de decisions anticipades com un procés assistencial contínuum dins un model d'atenció centrada en la persona" i va apuntar que cal "un canvi en els hàbits dels professionals per introduir les preferències dels pacients en la història clínica". Eulàlia Cucurella, presidenta d'Alzheimer Catalunya Fundació, va ser la següent en participar per presentar la visió de les persones afectades i dels seus familiars assenyalant les dificultats que es produeixen quan les decisions les prenen familiars o professionals "segons els seus valors" en nom de persones amb demència. Cucurella va insistir en "el respecte als drets" i l'autonomia de les persones. Va tancar la sessió, Glòria Cantarell, membre de la junta directiva de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, explicant com l'associació aborda la preocupació expressada per moltes persones de què siguin respectades les seves voluntats anticipades i recordant que "el document de voluntats anticipades ens dóna tranquil·litat a nosaltres mateixos però també li donarà a la nostra família en moments durs" i també ajuda "a l'equip mèdic sobre com ha d'actuar". Després es va obrir un interessant torn de paraules amb els assistents.
La propera Sessió Tècnica del CSC serà el 25 de febrer sota el títol: Implicar els pacients en les decisions sobre la seva atenció: mite o realitat? Com ha influït la pandèmia? Ja es poden consultar els ponents i fer la inscripció gratuïta.