Actualitat >

Notícies

El projecte internacional sobre el diagnòstic precoç del càncer liderat pel SEPPS s'iniciarà al maig

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i la Comissió Europea han signat aquest dilluns 25 de gener el contracte que permetrà dur a terme el projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), presentat pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC. Des de la notificació de la concessió el passat mes de novembre, el SEPPS ha estat treballant en la negociació del conveni amb la Comissió, juntament amb la resta de socis del projecte.

EquityCancer-LA té per objectiu avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'integració de l'atenció en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Per fer-ho, compta amb l'experiència i trajectòria de 7 socis europeus i llatinoamericans. A banda del CSC, hi participen com a socis europeus: la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universitat Nova Lisboa (Portugal) i la Universitat Kobenhavs (Dinamarca). A l'Amèrica Llatina, on es desenvoluparà l'estudi, participen la Universitat de Xile, el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador.

Els retards en el diagnòstic i el tractament contribueixen a l'elevada mortalitat i morbiditat per càncer a l'Amèrica Llatina, afectant de manera particular les poblacions més vulnerables. Alhora, la fragmentació dels serveis de salut juga un important paper limitant l'accés als mateixos. En aquest sentit, EquityCancer-LA proposa una intervenció basada en l'enfortiment de l'atenció primària i la coordinació entre nivells assistencials. El projecte es basa en una investigació participativa, interdisciplinària, amb aplicació de mètodes mixtes i que té dues branques: un disseny quasi-experimental (pre-post) i un estudi de casos. Contempla també l'adopció d'instruments basats en TIC per avançar en les activitats d'investigació en el context de la pandèmia COVID-19. En una primera fase del projecte liderada pel CSC, es desenvoluparan el marc teòric i el pla de recerca, que inclou els protocols dels estudis qualitatiu, quantitatiu i l'anàlisi econòmic de la implementació de la intervenció, així com el disseny preliminar dels instruments de recollida de dades. Aquestes eines guiaran la investigació al llarg dels 5 anys de durada del projecte. Durant els primers mesos, també es conformaran els comitès nacionals i internacionals, que proveiran el projecte de suport tècnic i científic i en facilitaran la implementació.

EquityCancer-LA rebrà un finançament de 3 milions d'euros en el marc de la convocatòria SC1-BHC-17-2020 del programa de recerca i innovació Europeu Horizon 2020. La signatura del conveni amb la Comissió Europea suposa l'entrada en vigor del contracte i el tret de sortida del projecte, que s'iniciarà el proper 1 de Maig de 2021.