Actualitat >

Notícies

Engega el projecte d'investigació per millorar l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer liderat pel CSC

El retard en el diagnòstic del càncer comporta una elevada morbiditat i mortalitat que afecta més als grups més vulnerables. Davant aquesta realitat, el programa Horizon 2020 va escollir el projecte Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA), liderat pel Servei d'estudis del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i que ha engegat avui amb un seminari inaugurat pels representants de les diferents institucions que hi participen: la Fundació Sant Joan de Déu (Espanya), la Universitat Nova Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca), a nivell europeu; i la Universitat de Xile (Xile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia) i la Pontificia Universidad Católica del Ecuador (Equador), pel que fa a llatinoamèrica.

L'objectiu del projecte és avaluar l'efectivitat d'una intervenció d'integració de l'atenció en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Aquest tipus d'intervencions basades en l'enfortiment de l'atenció primària per al diagnòstic del càncer i la coordinació entre nivells assistencials, són cada vegada més recomanades pels plans nacionals de control del càncer i organismes internacionals. No obstant això s'han introduït sobretot en països de renda elevada. Per assolir aquest objectiu s'implementarà una investigació participativa, interdisciplinària amb aplicació de mètodes mixtes que té dues branques: un disseny quasi-experimental (pre-post) i un estudi de casos. Contempla també l'adopció d'instruments basats en TIC per avançar en les activitats d'investigació, si fos necessari en el context de la pandèmia COVID-19. Amb aquesta recerca s'espera contribuir a millorar l'accés al diagnòstic precoç del càncer, i així a augmentar les tasses de supervivència, la qualitat de vida i la productivitat a Amèrica Llatina, on la morbiditat i la mortalitat per càncer segueixen sent elevades degut al retard diagnòstic.

En la inauguració, el director general del CSC, José Augusto García Navaro, ha assegurat que aquest és un "tema d'alt impacte en el dia a dia dels sistemes sanitaris", un fet amb el qual han coincidit els representants de les institucions que participen en el projecte. A més, ha assenyalat el caire internacional del projecte després de la pandèmia de coronavirus que ens ha mostrat "que els problemes de salut requereixen un abordatge global". En aquesta línia, la directora del Servei d'Estudis del CSC, María Luisa Vázquez, ha insistit també en què amb la pandèmia aquesta qüestió "agafa més rellevància, ja que s'han augmentat les desigualtats en l'accés als serveis de salut".

Vázquez també ha recordat que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha marcat la detecció precoç del càncer com una prioritat i que aquesta investigació "tindrà un impacte sobre les polítiques de detecció precoç del càncer ja que generarà evidència sobre la qüestió" i, a més, "proposarem intervencions en cada territori". La inauguració ha comptat amb Ioannis Vouldis, scientific officer de la  European Health and Digital Executive Agency (HaDEA) de la Comissió Europea, com a representant de l'organisme europeu que va escollir aquest projecte en el marc del programa Horizon 2020.

Recerca sobre integració de serveis de salut

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS a l'any 2003, que desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció, a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors s'han realitzats set projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals, en aquesta línia, que s'ha transformat en nombroses publicacions, però també al desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut, i manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.