La darrera Trobada de Salut Pública del CSC ha abordat els reptes en salut mental des de la salut pública

El Consorci de Salut i Social de Catalunya ha celebrat la darrera Trobada de Salut Pública dedicada a l'Informe SESPAS 2020, que analitza els reptes actuals de la salut mental a Espanya.
Jordi Alonso, director del Programa d'Epidemiologia i Salut Pública de l'Institut Hospital del Mar d'Investigacions Mèdiques, Vanessa Puig-Barrachina, tècnica en salut comunitària de l'Agència de Salut Pública de Barcelona i Juan M. Cabasés, catedràtic d'Economia a la Universitat Pública de Navarra, han presentat alguns dels resultats més rellevants de l'informe. Aquest aborda aspectes molt diversos i rellevants com l'organització del sistema d'atenció a la salut mental, el paper de l'atenció primària, la prevenció del suïcidi, l'empoderament de les persones amb trastorns mentals o la salut mental en adolescents.
Jordi Alonso ha explicat els atles integrals en salut mental per a la planificació dels serveis i les malalties mentals en Atenció primària, indicant que és on s'inicia el tractament i assumeix el pes més gran en el seguiment. D'altra banda, Vanessa Puig-Barrachina ha afirmat que les dones presenten sistemàticament pitjor salut mental que els homes i aquesta tendeix a empitjorar segons ho fan les condicions de vida. Juan M. Cabasés ha acabat el repàs dels treballs explicant les perspectives actuals en salut mental, assenyalant que s'ha avançat en els models centrats en la persona i els mètodes d'avaluació, però segueixen sense complir-se les recomanacions de l'informe SESPAS 2002.
Per últim, Jordi Blanch s'ha centrat en el model del programa de col·laboració en salut mental en atenció primària i comunitària, afirmant que la cartera de serveis ha d'incloure activitats de promoció i prevenció, així com el treball amb la comunitat, i que s'hauria d'evitar la medicalització dels problemes de la vida, promoure l'atenció psicològica individual i grupal, millorar la detecció precoç i garantir l'atenció integral en la salut física i mental. El vídeo complet de la sessió es pot recuperar aquí.