Actualitat >

Notícies

La Comissió de recerca qualitativa tanca el primer semestre del 2021 amb bones dades de participació i una valoració positiva

El passat dimarts 22 de Juny, la Comissió de recerca qualitativa va celebrar la seva darrera sessió abans de l'estiu. Amb un acord de col·laboració estrenat el 2020, la Comissió és en l'actualitat un grup de treball organitzat de manera conjunta pel Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC i l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària Jordi Gol (IDIAP JGol). Constitueix un espai per a la generació col·lectiva del coneixement entorn la metodologia en recerca qualitativa. D'acord amb aquest objectiu, i per tal de contribuir al desenvolupament del coneixement i habilitats dels professionals de la salut interessats a Catalunya, durant aquest 2021 institucions i professionals diversos han compartit els seus protocols d'estudi, reflexionat sobre marcs teòrics i discutit dubtes metodològics.

Les diverses sessions han comptat amb la participació de membres del grup de recerca PRISMA de la Fundació Sant Joan de Déu, i de la Unitat de Suport a la Recerca de Terres de l'Ebre de l'IDIAP JGol, i amb l'assistència de més d'una trentena de professionals d'arreu del territori català. S'hi han presentat temes diversos, com l'estudi qualitatiu d'una intervenció complexa en l'àmbit de la fibromiàlgia a l'Atenció Primària de Terres de l'Ebre, o el paper de la recerca qualitativa en avaluacions de procés. També s'han discutit tant el protocol com les dificultats per desenvolupar el treball de camp de la fase qualitativa del projecte sobre la no iniciació pediàtrica.

La Comissió de recerca qualitativa del 2020 obté una bona valoració
A la sessió del 13 d'abril, la coordinadora de la Comissió de recerca qualitativa del CSC, Aida Oliver, va presentar els resultats de l'avaluació de la Comissió 2020, constituïda per 5 sessions organitzades per primer cop de manera conjunta. L'enquesta, realitzada mitjançant l'auto-administració d'un qüestionari on-line enviat als membres de la Comissió, recollia tant la valoració de  les sessions del 2020 com recomanacions per a l'organització de futures edicions. Hi van participar una trentena de professionals, la majoria dels quals havien assistit a alguna de les sessions. Els resultats mostren una valoració molt positiva de la Comissió, on els participants en destaquen la capacitat d'esdevenir un espai de debat i d'intercanvi d'experiències, l'heterogeneïtat en els perfils dels assistents, sobretot pel que fa al camp d'expertesa i el domini de la recerca qualitativa "des de persones expertes a aquelles que tot just comencen a emprar metodologies qualitatives", i la diversitat temàtica. Entre els suggeriments de millora, destaquen la importància de seguir fomentant el debat i de mantenir el contingut de les sessions amb una part teòrica i una altra de pràctica. D'aquesta manera, les sessions permeten reflexionar sobre aspectes teòrics, alhora que deixen espai per a la discussió i l'intercanvi d'experiències a nivell pràctic. 

Finalment, una altra novetat del primer semestre d'enguany ha estat la posada en marxa de la bústia de suggeriments de la Comissió, que permetrà recollir suggeriments de millora, queixes i propostes dels seus membres.

Sumant l'experiència del SEPPS i de l'IDIAP JGol en l'àmbit de la recerca qualitativa en salut, la Comissió segueix treballant per contribuir al desenvolupament del coneixement i habilitats en recerca qualitativa dels professionals de la salut interessats, a través d'aquest espai de debat i l'intercanvi d'informació. La Comissió es tornarà a reunir el proper 21 de setembre en una sessió organitzada per l'IDIAP JGol, i des de la coordinació s'anima a participar-hi. Tot i que durant el primer semestre del 2021, les sessions s'han mantingut de manera telemàtica, s'espera poder recuperar-ne la presencialitat amb un format mixt en un futur molt proper.