Engega un nou projecte que avaluarà l’impacte de l’ús dels mecanismes basats en TIC en la coordinació clínica a Catalunya, País Basc i Illes Balears
Des del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) en col·laboració amb el Grup d'Avaluació de la Integració Assistencial (GAIA) i equips dels serveis de salut del País Basc i Illes Balears, s'ha iniciat l'estudi COORDENA-TICs "Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica al Sistema Nacional de Salut".
L'objectiu de l'estudi és analitzar l'ús dels mecanismes de coordinació clínica basats en les tecnologies de la informació i comunicació (TIC) i el seu impacte en la coordinació clínica entre nivells d'atenció als serveis de salut del sistema nacional de salut. Per assolir aquest objectiu, es durà a terme una enquesta on-line basada en l'autoadministració del qüestionari COORDENA-TICs, dirigit a metges i metgesses d'atenció primària, hospitalària i intermèdia dels serveis de salut de Catalunya, País Basc i Illes Balears.
El primer pas per elaborar el qüestionari COORDENA-TICs serà l'adaptació del qüestionari COORDENA-CAT als mecanismes de coordinació basats en TIC de cada comunitat autònoma participant. El passat 1 de juliol es va celebrar la primera reunió conjunta del projecte amb la participació dels equips de Catalunya (GAIA), País Basc i Illes Balears, conformats per gestors, tècnics i responsables de recerca dels serveis de salut. Es va presentar i discutir un esborrany del qüestionari COORDENA-TICs, les principals seccions del qual giren entorn l'experiència i percepció de coordinació clínica entre nivells d'atenció (coordinació de la informació i de la gestió clínica), el coneixement i ús dels mecanismes de coordinació basats en TIC (accés als mecanismes, freqüència d'ús, dificultats en l'ús i característiques dels mecanismes) i els factors relacionats (individuals i organitzatius).
Seguidament, caldrà adaptar els continguts del qüestionari a cada context d'estudi, així com la utilització adequada dels termes, mitjançant reunions amb cadascun dels equips participants. El 20 de juliol va tenir lloc la reunió amb l'equip de Catalunya (grup GAIA) per discutir l'adaptació del qüestionari al context català i les reunions amb els equips Basc i Balear se celebraran al setembre.
Els resultats d'aquesta investigació permetran aprofundir i ampliar el coneixement sobre l'ús dels mecanismes de coordinació basats en TIC, determinant el nivell d'ús a cada context, els factors que afavoreixen o impedeixen l'ús, les diferències entre les comunitats autònomes d'estudi i l'impacte del seu ús sobre la coordinació clínica entre nivells d'atenció. Tot plegat, amb la finalitat d'orientar polítiques i estratègies dirigides a la millora de la coordinació clínica entre nivells d'atenció i, en conseqüència, millorar la qualitat assistencial del sistema nacional de salut.
El projecte COORDENA-TICs (PI20/00290) està finançat pel fons d'investigació en salut de l'Institut Carlos III, en el marc de la convocatòria d'Acción Estratégica en Salud 2017-2020. Les entitats participants són: Osakidetza al País Vasc; IB-Salut a Illes Balears i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), Institut Català de la Salut (ICS), Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE), SAGESSA, Badalona Serveis Assistencials (BSA), Parc Sanitari Pere Virgili, Fundació Hospital del Mar, Fundació Salut Empordà (FSE), Consorci Sanitari de Terrassa (CST), Consorci Hospitalari de Vic (CHV), Consorci Sanitari de l'Anoia (CSA) i Gestió i Prestació de Serveis de Salut (GIPSS) a Catalunya.
Amb una durada de 3 anys, el projecte donarà continuïtat a la línia de recerca d'integració de serveis de salut, fixant la mirada sobre els mecanismes de coordinació basats en TIC, un àmbit que ha cobrat rellevància addicional en el context de la COVID-19.