Actualitat >

Notícies

El CSC, al II Taller Internacional de l'EquityCancer-LA a Equador

En el marc del projecte 'Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)', s'està celebrant del II taller internacional, a la Pontificia Universidad Católica del Equador, institució amfitriona.

La trobada es desenvoluparà entre l'11 i el 15 d'octubre i combina la participació presencial amb la virtual (on-line), per facilitar una major assistència dels equips i professionals dels serveis de salut involucrats. L'objectiu és presentar els avenços realitzats durant els primers sis mesos de l'estudi, així com discutir els aspectes metodològics de l'estudi de base. Aquest estudi, que combina mètodes mixtos de recerca (entrevistes en profunditat, enquesta a pacients i revisió d'històries clíniques) analitzarà els retards al diagnòstic dels càncers més freqüents, les barreres i facilitadors en l'accés, el rol de l'atenció primària i la coordinació entre nivells en el diagnòstic del càncer. Com a objectiu complementari, s'analitzarà l'impacte que ha tingut la pandèmia de la COVID-19 i les mesures adoptades al retard en el diagnòstic del càncer als països d'estudi. Durant el taller també es farà la presentació pública del projecte a Equador amb la presència de les autoritats sanitàries del país, professionals de la salut i acadèmia.

En aquest taller, participen els equips d'investigació dels socis del projecte: d'Amèrica Llatina (Equador, Colòmbia i Xile) i d'Europa (Espanya, Dinamarca i Portugal). En representació del CSC, hi assisteixen les doctores María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas i les assistents d'investigació Aida Oliver i Verónica Espinel, del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut, equip que coordina el projecte. Comptarà, també, amb la presència de professionals dels serveis sanitaris participants, així com experts en la temàtica membres dels comitès científics nacional i internacional. 

El projecte EquityCancer-LA

L'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'efectivitat contextual d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. Liderat pel SEPPS, es desenvolupa en col·laboració amb la Fundació Sant Joan de Déu (España), la Universidad Nova de Lisboa (Portugal) i la Københavns Universitet (Dinamarca) a nivell europeu; i la Universidad de Chile (Chile), el Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colombia) i la Pontificia Universidad Catòlica del Ecuador (Ecuador), a Llatinoamèrica. Aquest projecte està finançat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020), sota el conveni (GA) 965226.

EquityCancer-LA dona continuïtat a la línia de recerca sobre integració de serveis de salut, iniciada pel SEPPS a l'any 2003, que es desenvolupa amb el grup GAIA i que s'adreça a la conceptualització i anàlisi de la integració de serveis de salut i les seves implicacions per a la coordinació, continuïtat i qualitat assistencial i l'accés a l'atenció a Catalunya i Amèrica Llatina. Des de llavors, s'han realitzats set projectes d'investigació internacionals Equity-LA i Equity-LA II i nacionals. Els resultats s'han transformat en nombroses publicacions, però també en el desenvolupament de marcs conceptuals i instruments per a l'avaluació dels serveis de salut, juntament amb manuals i recomanacions. Eines que poden ser utilitzades pels associats per identificar àrees de millora a les organitzacions i també per fer benchmarking.