Actualitat >

Notícies

Els coordinadors SAD del CSC, reunits a la Jornada Servei d’Atenció Domiciliària 2021

Prop de cinquanta coordinadors i coordinadores dels serveis d'Atenció Domiciliària que gestiona el Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) a 11 ajuntaments i consells comarcals van reunir-se, ahir, a la Jornada SAD 2021. En paraules del president del CSC, Manel Ferré, l'objectiu de la trobada era "reconèixer la tasca d'aquest col·lectiu professional, ampliar els seus coneixements i donar-los eines per millorar la seva feina del dia a dia".

L'Ajuntament del Prat de Llobregat va ser amfitrió de la Jornada, que va tenir lloc al Cèntric Espai Cultural de la ciutat i durant la qual es va poder conèixer l'experiència d'aquest municipi. David Vicioso, tinent d'alcalde d'Acció Social, va explicar que, des que l'ajuntament va apostar pel model SAD del CSC, el servei d'atenció domiciliària ha esdevingut més pròxim i ha millorat el benestar de les prop de 600 persones ateses. "Hem passat de fer una gestió per hores a un servei més individualitzat, centrat en els plans de de vida dels usuaris i usuàries", va assegurar.

Rosa Espuny, coordinadora PAD del Prat, i Mireia Robles, coordinadora tècnica, van tenir l'oportunitat d'aprofundir, a la seva ponència, en la feina que s'està fent al municipi. En la seva intervenció, van posar èmfasi en el paper del coordinador/a SAD, una figura clau a l'equip i que constitueix un tret diferencial dels serveis d'atenció domiciliària que es presten des del CSC.

Victòria Coll, directora executiva de l'Àrea d'Envelliment i Benestar del CSC, va aportar més detalls sobre el model SAD del Consorci de Salut i Social de Catalunya, un model basat en "la flexibilitat, l'atenció centrada en la persona, la integració i la comunitat". Durant la seva ponència, va comprometre's a seguir treballant perquè aquest model d'atenció sigui referent al territori. "Encara podem millorar-lo, però funciona i hi crec fermament", va assegurar Coll, qui va aprofitar la seva intervenció per agrair l'esforç i la confiança dels i les professionals que treballen als equips SAD, així com el suport de les diferents àrees del CSC.

Per la seva banda, Íngrid Roca, referent d'Atenció Centrada en la Persona del Consorci, va aprofundir en aquest aspecte del model SAD, tot defensant que "cal passar del model rehabilitador a un model de qualitat de vida". Segons Roca, això implica "deixar de centrar-nos en les limitacions de la persona atesa per enfocar-nos en les capacitats que podem potenciar". Durant la jornada, la referent d'ACP va donar eines als professionals d'atenció domiciliària per aconseguir conciliar la seguretat, autonomia i benestar dels usuaris i usuàries.

A la seva ponència sobre la importància del SAD en les cures de llarga durada, el director general del CSC, José Augusto García Navarro, va posar èmfasi en l'oportunitat que suposa comptar amb un model SAD innovador i que el CSC pugui erigir-se com a referent en aquest àmbit. Segons va explicar, la pandèmia ha demostrat que el domicili és l'entorn més segur per a l'atenció a la dependència i ha evidenciat, per tant, la necessitat que les administracions públiques potenciïn els SAD i dotin de més finançament aquests serveis.  

El director del CSC també va ser l'encarregat de clausurar la jornada i ho va voler fer amb un doble missatge per als assistents. D'una banda, els va demanar que no tinguessin por d'innovar, encara que això comporti poder-se equivocar. De l'altra, els va animar que s'il·lusionessin, perquè estan realitzant una feina "molt necessària i d'un retorn social molt important".

La Jornada Servei d'Atenció Domiciliària 2021 del CSC també va comptar amb un convidat sorpresa: Victor Küppers. Aquest reconegut consultor i formador va oferir una conferència sobre psicologia positiva, en la qual va donar als assistents algunes claus per mantenir una actitud positiva, com són la serenitat, cuidar la salut mental i valorar les coses bones. "L'únic que podem decidir al 100 % davant un problema és l'actitud amb la qual l'afrontem", va apuntar. Va ser una xerrada molt motivadora, amb molts consells que, de ben segur, són aplicables a les diferents situacions a les quals es veuen confrontats diàriament els professionals dels SAD.