Actualitat >

Notícies

Participem en la reunió d’experts sobre Economia de la salut i humanització del dolor crònic a Salamanca

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, ahir, en la reunió d'experts 2021 sobre Economia de la salut i humanització del dolor crònic, coorganitzada per la Fundació Grünenthal i la Universitat de Salamanca, i que va tenir lloc a la ciutat lleonesa.

El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC, Antoni Gilabert, va oferir la ponència Mesurament de resultats en salut i la seva influència en la presa de decisions i aplicació al camp del dolor. Segons va explicar, quan es parla del paper dels medicaments al Sistema Nacional de Salut, sempre es fa referència a la despesa i gairebé mai als resultats en salut i al retorn de la inversió que això suposa.

En aquest sentit, Gilabert va assenyalar que les organitzacions no poden ser eficients i viables si no mesuren, registren i avaluen els resultats, i que, per tant, si volem que l'SNS sigui sostenible, també ho hem de fer. "Quan parlem de fàrmacs, l'objectiu no és l'estalvi, sinó millorar la salut de les persones, a través, per exemple, de la reducció del dolor", va assegurar. "L'avaluació de resultats és, a més, fonamental en la presa de decisions i els professionals necessiten feedback per millorar-la".

El director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC va exposar la seva recepta per a la creació d'un programa específic de resultats en salut, el qual passa, primer, per avaluar els medicaments a través d'indicadors i fixant objectius terapèutics i, en segon lloc, per fer un seguiment i monitorització dels resultats. A continuació, segons va explicar, cal que les retribucions a professionals i els pagaments als proveïdors farmacèutics estiguin vinculades a aquests resultats i, al mateix temps, acompanyar i formar els pacients en l'ús correcte dels medicaments.

"Centrar-nos en resultats en salut ens acosta a centrar-nos en el pacient", va concloure Antoni Gilabert, en la seva intervenció durant aquesta reunió d'experts de Salamanca. A la reunió, també hi van intervenir, com a ponents, Marina Gordaliza, vicepresidenta de l'Acadèmia de Farmàcia de Castella i Lleó; Miguel Angel Casado, director general i fundador de PORIB; Julio Zarco, subgerent de l'Hospital Clínico San Carlos de Madrid; Jesús María Goncalves, neurocirurgià i professor de l'USAL, i José Joaquín Mira Solves, catedràtic amb plaça vinculada al Departament de Salut Alicante-Sant Joan. La trobada va acabar amb una conferència a càrrec de Felix Lobo, catedràtic emèrit de la Universidad Carlos III de Madrid i director d'Economia i Polítiques de salut de Funcas.