Actualitat >

Notícies

Un nou article del SEPPS mostra resultats sobre l’impacte de les intervencions de coordinació clínica en cinc països d’Amèrica Llatina

La revista Health Policy and Planning acaba de publicar l'article "Assessing the impact of clinical coordination interventions on the continuity of care for patients with chronic conditions: participatory action research in five Latin American countries", elaborat pel Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC. En el marc del projecte Equity LA II, es van implementar intervencions per millorar la coordinació clínica entre nivells assistencials a cinc països d'Amèrica Llatina (Brasil, Xile, Colòmbia, Mèxic i Uruguai), a través d'un procés d'Investigació Acció Participació. L'article analitza l'impacte d'aquestes intervencions en la continuïtat assistencial entre nivells dels pacients crònics a les cinc xarxes públiques de salut. 

Aconseguir la coordinació de l'atenció i, per tant, la continuïtat de l'atenció suposa un repte per a molts sistemes de salut d'Amèrica Llatina, que es caracteritzen per la fragmentació de l'atenció sanitària. L'article presenta resultats d'un estudi quasi-experimental, basat en dos enquestes realitzades a una mostra de pacients amb malalties cròniques, utilitzant el qüestionari CCAENA.

Els resultats mostren millores en la continuïtat d'informació clínica entre nivells i en la continuïtat de la gestió clínica en las cinc xarxes públiques de salut en les quals es va implementar la intervenció, amb algunes diferències entre països. Els resultats més notables es van observar en la continuïtat d'informació al Brasil, seguit per millores a Xile i, en menys mesura, a Mèxic i Colòmbia. L'augment en la percepció de millor maneig clínic es va observar al Brasil, Xile i Uruguai.  

Com a part d'un estudi més extens, aquests resultats afegeixen evidencia a l'anàlisi de l'efectivitat de les intervencions implementades per a la millora de la coordinació clínica en aquest països, i corrobora que les intervencions basades en la Investigació Acció Participació, encara que dirigides als metges, tenen un impacte positiu en la continuïtat assistencial percebuda pels pacients.  

Signen l'article: Véronica Espinel (Consorci de Salut i Social de Catalunya), Ingrid Vargas (Consorci de Salut i Social de Catalunya), Pamela Eguiguren (Universitat de Xile), Amparo Mogollón-Pérez (Universitat del Rosario), Marina Ferreira de Mederos Mendes (Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira), Julieta López-Vázquez (Universidad Veracruzana), Fernando Bertolotto (Universidad de la República) i María Luisa Vázquez (Consorci de Salut i Social de Catalunya). L'article ha estat elaborat en el marc del projecte Equity-LA II: Impacte de les estratègies d'integració de l'atenció en xarxes de serveis de salut d'Amèrica Llatina. Es tracta d'un projecte col·laboratiu internacional que va rebre finançament de la Comissió Europea, amb participació d'institucions de 8 països: Prince Leopold Instituut Voor Tropische Geneeskunde (Bèlgica), Colegio Mayor de Nuestra Señora del Rosario (Colòmbia), Instituto de Medicina Integral Prof. Fernando Figueira i Fundação Universidade de Pernambuco (Brasil), Universidad de Chile (Xile), Universidad Veracruzana (Mèxic), Universidad de Rosario, Instituto de la Salud Juan Lazarte (Argentina), Universidad de la República (Uruguai) i el Consorci de Salut i Social de Catalunya (coordinador - Espanya). 

Per tal d'avaluar l'efectivitat contextual de la introducció, mitjançant un procés participatiu, d'una intervenció d'integració de l'atenció multicomponent en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador, s'està desenvolupant el projecte EquityCancer-LA. Aquest estudi, liderat pel SEPPS, ha estat subvencionat pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea i per la Global Alliance Chronic Diseases (GACD).