Actualitat >

Notícies

Nova Comissió i Pla antifrau del Govern per coordinar i controlar l’ús dels fons europeus

El Govern de la Generalitat ha creat la Comissió Departamental d'Innovació i Transformació del Sistema de Salut, amb l'objectiu de coordinar l'estratègia d'ús dels fons europeus en l'àmbit de la salut. Així mateix, ha aprovat un Pla antifrau, que vetllarà per a la correcta utilització d'aquests recursos.

Adscrita al Departament de Salut, la Comissió tindrà la finalitat de coordinar l'estratègia d'ús dels fons NEXT-GENERATION EU, en el marc del projecte Next Generation Catalonia, així com els fons procedents del marc financer plurianual 2021-2027 i de programa marc europeu en vigor. El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha participat, conjuntament amb el CatSalut, l'AQuAS i La Unió, sota la coordinació del Departament, en el procés d'identificació de projectes susceptibles de ser finançats amb aquests fons. En total, s'han rebut 293 propostes, que s'han articulat a través d'un projecte tractor: Salut 2030.

Amb el doble objectiu de garantir un bon ús dels recursos provinents de la Unió Europea i assegurar que la seva utilització s'ajusta a les finalitats per a les quals han estat assignats, el Govern acaba d'aprovar, també, el Pla antifrau. Aquest Pla guiarà les actuacions que dugui a terme la Generalitat de Catalunya i el seu sector públic en l'execució dels fons del Mecanisme de Recuperació i Resiliència (MRR),  Per fer-ho, el text planteja un seguit de mesures, que s'estructuren al voltant de les quatre àrees del cicle antifrau: prevenció, detecció, correcció i persecució.

El programa Salut 2030 pretén transformar el Sistema de Salut de Catalunya desenvolupant i adoptant tecnologies innovadores i creant ocupació per assolir un model assistencial integrat, resilient i sostenible, basat en les interrelacions entre els agents del sector. En aquest sentit, el teixit industrial, els proveïdors i els centres sanitaris cooperaran amb una doble missió. Primer, oferir l'atenció més adequada a la ciutadania, basada en l'evidència i el valor, garantint la continuïtat assistencial, l'accés equitatiu, i l'eficiència en l'ús de recursos.  En segon lloc, es busca potenciar la indústria de la salut i la generació d'ocupació i riquesa, mitjançant la recerca i el desenvolupament en teràpies emergents i medicina personalitzada, i l'adopció de la innovació.