Actualitat >

Notícies

Els efectes de la pandèmia en l’accés als serveis de salut, en un nou article del SEPPS

L'article Changes in Access to Health Services during the COVID-19 Pandemic: A Scoping Review, que acaba de ser publicat pel Servei d'Estudis (SEPPS) del CSC, al monogràfic Equity, Access and Use of Health Care Services, de la revista International Journal of Environmental Research and Public Health, analitza la literatura existent sobre els canvis en l'accés als serveis de salut que s'han generat arran de la pandèmia, per malalties diferents de la COVID-19. Basant-se en una revisió sistemàtica exploratòria de la literatura (scoping review), l'estudi recull articles de contextos diversos que han analitzat tant canvis en la utilització dels serveis com en els factors que hi influeixen.

Tot i que els resultats mostren un impacte divers en els contextos analitzats (que inclouen diferents nivells assistencials, tipus de serveis, països i períodes d'anàlisi), es descriu, en general, una important disminució en la utilització dels serveis de salut a partir de març de 2020. A més, els resultats reflecteixen l'empitjorament de barreres d'accés preexistents, com la situació socioeconòmica de la població, i l'aparició de noves barreres, com la por dels contagis o la falta de recursos per part dels serveis de salut, que en dificulten l'accés.

No obstant això, la literatura analitzada se centra en els canvis produïts al llarg de l'any 2020, amb una gran concentració d'estudis a la primera onada de la pandèmia. D'això se'n desprèn un dels principals buits de coneixement identificats: existeix escassa evidència sobre com ha evolucionat l'accés i la utilització dels serveis de salut en fases posteriors de la pandèmia. A més, són pocs els estudis identificats que posen el focus en l'Atenció Primària, així com en l'anàlisi de les desigualtats en l'accés.

L'article aprofundeix en una de les línies de recerca principals del SEPPS: l'estudi de l'accés als serveis de salut. S'ha desenvolupat a partir del treball final de màster de Georgina Pujolar, sota la direcció d'Aida Oliver Anglès, Ingrid Vargas i María Luisa Vázquez, en el context d'una de les beques CSC-UPF de l'edició 2020-21, concedida a estudiants del Màster de Salut Pública de la Universitat Pompeu Fabra. El signen aquestes mateixes investigadores.