Actualitat >

Notícies

Propostes de millora per a l’Atenció Primària en l’atenció al SARS-CoV-2

La Comissió d'Atenció Primària i Comunitària del CSC i La Unió ha fet arribar al Departament de Salut el document Propostes d'accions de millora per a l'Atenció Primària i Comunitària en l'atenció al SARS-CoV-2, que recull 10 propostes per tal d'abordar pròximes onades garantint l'accessibilitat de la ciutadania als serveis de salut.

La Comissió, en la qual participen tots els directors i directores de la xarxa concertada d'Atenció Primària, va realitzar un debat, en la sessió del passat 1 de febrer, per analitzar la situació de l'APiC en aquesta sisena onada, en la qual s'ha vist desbordada, i les possibles causes d'aquest desbordament, per fer propostes de millora.

L'Atenció Primària i Comunitària és l'eix vertebrador i la porta d'entrada del sistema de salut i, durant la pandèmia, ha estat fortament tensionada. A més, el fet d'haver de donar una atenció d'urgència a la COVID19, amb els recursos disponibles, no ha permès oferir a la població el nivell d'accessibilitat necessari per atendre les funcions pròpies de diagnòstic i seguiment de pacients no-COVID19, especialment en l'àmbit de les persones amb malalties cròniques.

Amb aquesta l'anàlisi, la Comissió ha identificat un seguit de factors que han desbordat els equips, dels quals destaquem:

  • La realització dels cribratges poblacionals (ciutadania, escoles, residències) i seguiment dels contactes i de les persones infectades asimptomàtiques o amb patologia molt lleu.
  • La vacunació poblacional.
  • La burocràcia que ha suposat la gestió de les IT associades a la COVID19 de persones que estaven infectades però no malaltes.
  • La gestió burocràtica dels certificats de vacunació.