Actualitat >

Notícies

El SEPPS participa en un seminari de la Global Alliance for Chronic Diseases

El Servei d'Estudis (SEPPS) del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha donat a conèixer, avui, el projecte EquityCancer-LA, en un el seminari  del Programa de Recerca en Càncer de la Global Alliance for Chronic Diseases (GACD). La doctora María Luisa Vázquez, directora del SEPPS i coordinadora general del projecte, i Ingrid Vargas, coinvestigadora principal, han estat les encarregades de presentar-lo, en una sessió molt dinàmica, en què s'han exposat una vintena de projectes sobre prevenció i tractament del càncer a diferents països del món. L'objectiu de la sessió era, entre d'altres, identificar àrees de possible col·laboració entre els projectes i institucions.

L'EquityCancer-LA és un dels sis projectes sobre càncer finançats pel programa Horizon 2020 (H2020) de la Comissió Europea, dins una convocatòria específica que es va realitzar sota el paraigües de la Global Alliance for Chronic Diseases. Així, el CSC passa a formar part de la xarxa de recerca de la GACD, responsable del 80% del finançament públic mundial de la recerca sanitària i primera en l'abordatge de les malalties no transmissibles.

Segons han explicat les investigaores del SEPPS, l'objectiu de l'EquityCancer-LA és avaluar l'impacte d'una intervenció d'atenció integrada en la millora de l'accés al diagnòstic precoç de càncers freqüents en xarxes de serveis de salut de Xile, Colòmbia i Equador. D'aquesta manera, es pretén contribuir a millorar els plans i les polítiques sanitàries per al control del càncer i, específicament, a identificar estratègies efectives per optimitzar-ne la detecció precoç.

Aquest treball de recerca, que es preveu finalitzar el 2026, té un enfocament multidisciplinari, amb aplicació de mètodes mixtos, i està basat en l'experiència prèvia de l'Equity-LA i l'Equity-LA II. El projecte està liderat pel SEPPS i es realitza en col·laboració, a nivell europeu, amb la Fundació Sant Joan de Déu, la Universitat Nova de Lisboa i la Universitat de Copenhagen. Pel que fa a Llatinoamèrica, hi participen la Universitat de Xile, la Universitat del Rosario i la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador.