Actualitat >

Notícies

Més de 200 assistents, a la sessió tècnica sobre les experiències des de l'aprovació de la llei d'eutanàsia

Més de 200 assistents han seguit la segona de les Sessions Tècniques d'enguany, celebrada el passat 17 de febrer, sota el títol El dret a l'eutanàsia: experiències des de l'aprovació de la llei. En la sessió, moderada per Cristina Lasmarías, responsable del Programa de Planificació de Decisions Anticipades de l'Institut Català d'Oncologia, s'ha fet balanç dels sis primers mesos d'aplicació de la llei i s'ha exposat l'experiència de professionals i famílies en l'acompanyament a persones que han sol·licitat l'ajuda a morir, una prestació que, en el 58,6 % dels casos, es realitza al domicili de la persona atesa. 

La primera de les ponències, a càrrec d'Albert Tuca, president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, s'ha centrat en l'avaluació dels primers sis mesos de la llei. El ponent ha afirmat que és un procés complex, amb gran càrrega burocràtica, però garantista, tant per a la preservació dels drets de les persones sol·licitants, com per a la seguretat dels professionals. El ponent ha explicat que més del 60% del procediment s'inicia a l'Atenció Primària, sent l'expedient favorable en el 65% dels casos. A més, ha indicat que més del 65% del procés clínic primari són les malalties neurodegeneratives.

En la segona ponència, Albert Tuca, president de la Comissió de Garantia i Avaluació de Catalunya, ha compartit l'experiència dels equips professionals en l'acompanyament a les persones i famílies que han fet la petició de prestació d'ajuda a morir. Tuca ha assenyalat la importància de la coordinació hospitalària i primària, per tenir diferents punts de vista, així com valorar les necessitats i determinar quins són els recursos que les poden resoldre. D'altra banda, ha destacat la figura del professional de psicologia per donar acompanyament a pacients i famílies, però també als professionals.

Per últim, Gloria Cantarell, presidenta de l'Associació Dret a Morir Dignament de Catalunya, ha donat la visió de l'experiència de les famílies. Cantarell ha explicat que l'experiència no és homogènia i és bàsic l'acompanyament, basat en el respecte a la voluntat de la persona que sol·licita la prestació d'ajuda a morir.

El vídeo complet de la sessió ja està disponible.