Actualitat >

Notícies

El CSC i BioSim formen directius i professionals sanitaris en models de guanys compartits

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i l'Asociación Española de Medicamentos Biosimilares (BioSim) han signat un conveni de col·laboració amb l'objectiu de realitzar iniciatives conjuntes que promoguin la formació dels seus directius i professionals sanitaris en matèria de guanys compartits, com a incentiu particular en el marc de la gestió sanitària. La primera d'aquestes iniciatives ha estat una sessió formativa, que es va celebrar a la seu del CSC, el passat 15 de març, i a la qual van assistir directors assistencials i responsables d'àrees clíniques de les entitats associades.

Sota el títol Guanys compartits: l'incentiu compartit orientat a l'eficiència, la sessió va incloure una introducció sobre el concepte de guanys compartits com a tipus particular d'incentivació, a càrrec del professor emèrit de la Universidad Carlos III de Madrid, Félix Lobo, i una revisió d'exemples d'ús d'aquests models a nivell nacional i internacional, a càrrec d'Isabel del Río, subdirectora de BioSim. Posteriorment, el consultor Ignacio Riesgo va presentar el full de ruta per implementar un projecte de guanys compartits al CSC, al qual va seguir un debat guiat per Toni Gilabert, director d'Innovació i Partenariat del CSC, orientat a identificar possibles pilots a l'entitat catalana.

Per a BioSim, aquesta col·laboració s'engloba dins de l'objectiu fonamental de l'associació, de promoure aquelles activitats, en l'àmbit de la gestió, que redundin en un ús racional dels medicaments i el coneixement sobre els medicaments biosimilars. "La col·laboració amb el Consorci mostra l'interès d'aquesta institució per l'abordatge de mesures que promoguin la innovació en la gestió sanitària. En concret, els biosimilars han estat protagonistes de molts casos d'èxit de guanys compartits i poden, a més, emprar-se per a fomentar mesures innovadores que transcendeixin aquest àmbit, sempre amb l'acord previ entre els directius i els professionals sanitaris", indica Encarnación Cruz, directora general de BioSim.

"Aquest model col·laboratiu i multidisciplinari es basa en el fet que part dels estalvis derivats d'un canvi de patró, ja sigui en la prescripció, en el recorregut del pacient o en l'ús d'altres recursos materials, reverteixen en els professionals implicats per a destinar-se a aquelles àrees de millora que ells identifiquin. Considerem, per això, que es tracta d'un element interessant si volem avançar en la cultura del sistema a favor de l'eficiència i la flexibilitat", afegeix Cruz.

Per part seva, Toni Gilabert, director d'Innovació i Partenariat del CSC, ha explicat que "és fonamental que els professionals sanitaris, especialment aquells amb responsabilitats de gestió amb impacte clínic, coneguin el model de guanys compartits i com poden aplicar-lo d'una manera innovadora als seus centres, contribuint a la sostenibilitat i eficiència del sistema sanitari". "*BioSim ha demostrat un destacat interès en els models d'incentius i guanys compartits aplicats a la gestió sanitària, per la qual cosa, des del CSC, s'ha considerat positiva aquesta col·laboració", ha assegurat Gilabert.