Actualitat >

Notícies

Coneixem l'accés als serveis de salut per motius no-COVID durant la pandèmia, a la darrera Sessió Tècnica

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) ha celebrat la tercera Sessió Tècnica de 2022, on s'ha abordat l'accés als serveis de salut per motius no-COVID durant la pandèmia i les seves conseqüències.

La primera ponència d'aquesta sessió, a càrrec d'Aida Oliver, investigadora del Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC, i Georgina Pujolar, investigadora de l'Institut Universitari d'Investigació en Atenció Primària (IDIAPJGol), s'ha centrat en els resultats d'una revisió bibliogràfica sobre l'impacte de la pandèmia en l'accés als serveis sanitari per patologia no-COVID a nivell internacional. Aquesta ha estat la primera revisió a oferir una mirada general sobre el coneixement disponible. Aida Oliver ha explicat que l'objectiu de l'estudi és sintetitzar el coneixement existent generat sobre l'impacte de la COVID-19 en l'accés als serveis de salut per motiu no-covid. A més, ha indicat que el disseny de l'estudi s'ha realitzat a través de scoping review, és a dir, revisió sistemàtica de la literatura científica. Georgina Pujolar ha afegit que, pel que fa a la utilització dels serveis, s'ha produït una reducció generalitzada, i, malgrat que els estudis encara són limitats, l'evidència dels factors associats apunta a vulnerabilitat. Finalment, han indicat que es constata l'aparició de noves barreres i l'agreujament de les preexistents.

La segona de les ponències, a càrrec d'Ermengol Coma, metge especialista en medicina preventiva i salut pública del Sistema d'Informació dels Serveis d'Atenció Primària (SISAP) de l'Institut Català de la Salut (ICS), s'ha centrat en l'impacte de la pandèmia en l'accés al diagnòstic i control de les malalties cròniques a Catalunya. Coma ha presentat l'evolució dels diagnòstics registrats de diferents malalties cròniques durant els dos anys de pandèmia, així com els canvis en el grau de control d'algunes d'aquestes malalties. Ha explicat que la corba encara no ha arribat al nivell pre-pandèmia i, per aconseguir-ho, és necessari potenciar l'atenció longitudinal i recuperar la presencialitat. 

El vídeo complet de la sessió ja està disponible.