Actualitat >

Notícies

Acord amb Roche per col·laborar en diferents projectes de millora i innovació per al sistema sanitari

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) i Roche Farma han subscrit un acord pel qual col·laboraran, juntament amb els centres sanitaris associats al CSC, en el desenvolupament de projectes de millora i innovació per al sistema sanitari. Els dos primers projectes d'aquesta col·laboració se centraran en la millora de les urgències hospitalàries i en el mesurament dels resultats en salut de la innovació.

Aquests dos projectes són la conseqüència d'una iniciativa de cocreació estratègica en la qual han participat diferents entitats associades al Consorci. Durant el 2021, es va treballar en diverses sessions amb una metodologia de Design Thinking, amb l'objectiu de detectar àrees on poder implementar millores que repercutissin en el benefici del sistema sanitari i dels pacients. Després d'aquestes sessions de treball, es van definir, de manera conjunta, els dos projectes citats.

 "El que busquem, amb aquesta iniciativa, és treballar juntament amb els responsables i professionals dels centres sanitaris per trobar solucions que millorin l'assistència que reben els nostres pacients en el marc d'un sistema en contínua evolució, que ha d'estar basat, cada vegada més, en la innovació i el mesurament de resultats", destaca el doctor Antoni Gilabert, director de l'Àrea d'Innovació i Partenariat del CSC.

Per part seva, Rita Casas, Regional HealthCare Solutions Leader de Roche Farma, destaca que aquest acord constitueix "una gran oportunitat per respondre a les demandes que arriben des dels mateixos centres sanitaris, posant en comú tots els recursos per millorar l'assistència que es presta als pacients a través de la cocreació de diferents projectes que tinguin un impacte directe en els serveis de salut i, per descomptat, en els pacients".

Millores organitzatives a urgències

El primer repte que s'està treballant és el de definir un model organitzatiu d'urgències hospitalàries més flexible i resolutiu, més ben interconnectat i adaptat a les necessitats del pacient, tota una necessitat a conseqüència de la pandèmia. Aquesta major flexibilitat resulta clau perquè els professionals tinguin capacitat d'autogestió i es puguin organitzar els equips sobre la base de les necessitats dels pacients per sobre de qualsevol altra consideració.

L'equip del projecte ha plantejat la creació d'una eina orientada als ciutadans, que integri tota la informació de la xarxa del territori per a poder orientar-lo cap a la ruta d'atenció urgent més efectiva en funció de les seves necessitats.

Un altre element clau d'aquest model d'urgències passa per incorporar eines d'intel·ligència artificial que permetin incorporar elements predictius que facin possible anticipar la demanda i quadres de comandament específics que donin informació a temps real de l'estat de situació.

Per al desenvolupament i concreció d'aquest projecte s'ha treballat amb un equip multidisciplinari, amb professionals de diferents tipus d'hospital (comarcal-bàsic, de referència, i alta tecnologia) i pertanyents a diferents àrees (direcció assistencial, urgències, direcció infermera, direcció economicofinancera, farmàcia, unitats d'innovació...).

Mesurar resultats en salut

El segon gran objectiu és definir un model pragmàtic de mesurament i seguiment dels resultats derivats de l'aplicació de les noves tecnologies en el sistema sanitari. La innovació passa per no limitar-se al mesurament i seguiment dels costos i dels indicadors de selecció de la seva utilització, sinó per focalitzar-se, també, en el mesurament i seguiment dels resultats en salut i el cost incremental per unitat de resultat que produeixen.

En aquest sentit, el segon projecte respon al repte de monitorar els resultats, des del sistema sanitari i de manera senzilla, poc costosa i integrada en la resta de les activitats assistencials, de manera que es pugui mesurar el resultat de la inversió de recursos en una determinada àrea terapèutica.