Actualitat >

Notícies

L'impacte del canvi climàtic en la salut centra la darrera Trobada de Salut Pública

La sessió inaugural de les Trobades de Salut Pública, s'ha celebrat, el 24 de març, sota el títol Com afecta el canvi climàtic a la salut i què fer per reduir l'impacte. Aquesta primera trobada ha estat moderada per Sonia Chavero, cap de la Secció d'Informació i Anàlisi en Salut Pública, de la Diputació de Barcelona.

La primera ponència, a càrrec de Julio Díaz Jiménez, científic titular de la Unidad de referencia en Cambio Climático Salud y Medio Ambiente Urbano, de l'Escuela Nacional de Sanidad de l'Instituto de Salud Carlos III, s'ha centrat en els principals efectes del canvi climàtic sobre la salut, amb especial atenció a aquells que tenen major incidència a Espanya: temperatures extremes, contaminació atmosfèrica, incendis forestals i sequeres. Díaz Jiménez ha afirmat que les desigualtats s'intensificaran en els grups més vulnerables i hi haurà desplaçats pel clima, a més, ha afegit que el canvi climàtic redistribueix i intensifica les malalties existents. Per tant, el que s'agreugen són les patologies de base.

                                  

En segon lloc, ha intervingut Irene Corbella, cap del Servei de Salut Ambiental de la Subdirecció general de Seguretat Alimentària i Protecció de la Salut de l'Agència de Salut Pública de Catalunya. La seva ponència ha abordat el paper de la salut pública en les actuacions dirigides a la mitigació i l'adaptació al canvi climàtic per reduir l'impacte sobre la salut de la població. La ponent ha afirmat que "les polítiques en salut han d'anar encaminades a reduir la vulnerabilitat de la població" i "la salut pública ha de prevenir, identificar i protegir els grups vulnerables". A més, ha exposat les principals accions impulsades a Catalunya, els seus resultats i els reptes de futur.

Ha tancat les ponències Elisenda Realp, directora de Salut Ambiental de l'Agència de Salut Pública de Barcelona, amb el Canvi climàtic i salut: anàlisi i reptes a Barcelona. Realp ha parlat del canvi climàtic i la salut, fent una anàlisi i assenyalant els principals reptes a nivell local, a la ciutat de Barcelona. Ha afirmat que "el que mata el planeta, també mata les persones" i "les ciutats són part del problema, però també la solució". Quant als reptes més importants que haurà d'afrontar Barcelona, amb relació al canvi climàtic, seran l'augment de la temperatura, la menor disponibilitat d'aigua, l'increment de les inundacions, i el retrocés de les platges.

El vídeo complet d'aquesta primera sessió, celebrada en format híbrid (presencial i on-line), ja està disponible. 

Enllaços relacionats