Actualitat >

Notícies

Assistim a la trobada 'España y Reino Unido, construyendo Sistemas de Salud Sostenibles'

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va assistir, el passat 24 de març, a la jornada España y Reino Unido, construyendo Sistemas de Salud Sostenibles, organitzada per l'ambaixada del Regne Unit a Madrid, amb el suport del National Health Service (NHS) britànic, ECOEDES, l'OMC i GSK, entre altres institucions.

Com a membres de Global Green Healthy Hospitals (GGHH),  des del CSC vam tenir l'oportunitat de seguir aquesta trobada, que es va centrar en el potencial del sector sanitari com a principal dinamitzador de la conscienciació i l'acció davant del canvi climàtic.  Primer, perquè és una qüestió de salut pública i, a més, perquè aquest sector produeix el 10 % del CO2 mundial, tal com es va explicar a la jornada.

El director de Sostenibilitat de l'NHS del Regne Unit, Nick Watts, va exposar el compromís del sistema de salut britànic amb la disminució del CO2 i el consum d'energia sostenible, a partir d'accions que ja s'estan duent a terme. Per exemple, comptar amb una flota de vehicles d'emergències d'emissions netes, millorar el consum de la infraestructura i apostar per les noves tecnologies i la innovació.

Tal com va explicar, la lluita contra el canvi climàtic requereix recursos econòmics i, per això, l'NHS invertirà 500 milions de lliures per descarbonitzar el sector salut. També destinarà 24 milions de lliures a la millora de les tecnologies innovadores. A més, el 2027, tots els proveïdors de l'NHS hauran de ser ecosostenibles, segons va assegurar Watts.

A partir de l'exemple del Regne Unit, a les dues taules rodones que van tenir lloc durant la jornada, els i les participants es van preguntar si els altres sistemes sanitaris del món arribarien a impulsar, amb el mateix convenciment, accions concretes a les seves respectives estructures assistencials.

En aquest sentit, Pilar Aparicio, directora general de Salut Pública, Qualitat i Innovació del govern espanyol, va assenyalar que Espanya podria ser un dels països que liderés el canvi.  La disminució de la producció de CO2 del sector sanitari passa, segons ella, per establir objectius i estàndards de qualitat.

A la trobada, també hi va participar Carlos Cabrera, de l'Hospital Universitario Dr. Negrín de Las Palmas de Gran Canaria; James Dixon, director associat de Sostenibilitat de Newcastle Hospitals; Conrado Domínguez, director del Servicio Canario de Salud; Mercedes Fernández de Castro, directora de la Unitat de Negoci de Respiratori de GSK, i Víctor Viñuales, director executiu d'ECODES.