Actualitat >

Notícies

Les cures de llarga durada, a la darrera sessió tècnica del CSC

El CSC ha celebrat, el dimarts 5 d'abril, la sessió tècnica Les cures de llarga durada: l'ètica, les necessitats de la persona i el futur del model d'atenció. La sessió, moderada per la directora executiva de l'àrea d'Envelliment i Benestar del CSC, Victòria Coll, ha comptat com a ponents amb Victoria Camps, consellera permanent d'Estat i catedràtica emèrita de Filosofia moral i política, Meritxell Fernández, educadora social de Barcelona Cuida de l'Ajuntament de Barcelona, i Paula Carramolino, referent tècnica dels Serveis d'Atenció Domiciliària del CSC.

La primera intervenció, a càrrec de Victoria Camps, s'ha centrat en l'Ètica de la cura. La consellera permanent d'Estat i catedràtica emèrita de Filosofia moral i política ha explicat que la cura no ha de ser una activitat només femenina, i és cada vegada més necessària, assenyalant la importància de la "revolució de les dones", és a dir, del canvi en les estructures familiars i les responsabilitats, així com de l'envelliment de la població. La ponent ha afirmat que la política s'ha d'implicar en el fenomen de les cures, ja que és una qüestió pública. "Cuidar s'hauria de convertir en un nou dret social, tothom -persona privada i àmbit públic- té dret a ser cuidat i tothom té dret a cuidar" ha afirmat.

A continuació, ha intervingut Meritxell Fernández, amb Les necessitats de la ciutadania. Ha explicat que les necessitats són universals, estan influenciades pel context sociocultural, són individuals, produeixen efecte cascada i és important la priorització. L'educadora social de Barcelona Cuida de l'Ajuntament de Barcelona ha afirmat que el model d'atenció ha d'estar centrat en la persona, per conèixer les necessitats, saber les voluntats i preferències, i els recursos disponibles.

La darrera ponència, El model d'atenció a les persones a domicili: present i futur, ha estat a càrrec de la referent tècnica dels Serveis d'Atenció Domiciliària del CSC, Paula Carramolino. Ha explicat que la resposta a les necessitats es troba en l'àmbit comunitari, a més, el model d'atenció a domicili ha d'estar centrat en la persona, amb equips multidisciplinaris i treball conjunt.

El vídeo complet de la sessió ja està disponible.

Enllaços relacionats