Actualitat >

Notícies

Participem en el fòrum 'Agenda Salut 2030. Un projecte Global per a Catalunya'

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) va participar, el passat dia 31 de març, en el fòrum Agenda Salut 2030. Un projecte Global per a Catalunya, organitzat per la Fundació Bamberg i que va tenir lloc a la Universitat Internacional de Catalunya (UIC). El president del CSC, Manel Ferré, i el director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament, Josep M. Guiu, van figurar entre els experts que van debatre entorn dels reptes del sector sanitari, per avançar cap a un model assistencial integrat, resilient i sostenible, basat en les interrelacions entre els diferents agents del sector.

El president del CSC va explicar que dos dels principals reptes del sistema sanitari són obtenir un finançament adequat i fer front al creixement demogràfic. Manel Ferré va assenyalar que, des del 2009, la crisi econòmica, amb les conseqüents retallades, primer, i l'aplicació del 155, la pandèmia i ara la crisi energètica provocada per la guerra d'Ucraïna, han impactat directament en la manca de recursos del sistema públic. "Necessitem més diners, però no per fer el mateix", va assegurar. En aquest punt, Ferré va fer referència al paper de les noves tecnologies i de la intel·ligència artificial per donar resposta a les necessitats de la població, tenint en compte els resultats en salut de la seva aplicació i l'impacte en el cost. També va explicar que cal promoure un envelliment actiu i saludable, amb un seguiment adequat de les persones amb malalties cròniques.

Per la seva part, Josep M. Guiu va coincidir que, entre els principals reptes del sector sanitari, figura l'envelliment de la població i l'atenció a les patologies cròniques per assegurar una bona qualitat de vida de les persones grans. Per això, va apuntar com un altre gran repte l'accés a la innovació en fàrmacs, per garantir l'equitat, fent que els nous medicaments i les teràpies emergents estiguin a l'abast de tots els pacients. El director de l'Àrea de Farmàcia i Medicament va assenyalar la necessitat de passar de la real evidence al real time analytics, centrant-se en els resultats i les dades que produeixen per poder-les utilitzar per optimitzar la intervenció en temps real.

Enllaços relacionats