Actualitat >

Notícies

El sotsdirector i la directora de l’Àrea Econòmica del CatSalut intervenen a la Comissió Permanent i de Gestió Salut

El sotsdirector del Servei Català de la Salut, Ivan Planas, i la directora de l'Àrea Econòmica, Antonieta Torres, han participat, avui, a la Comissió Permanent i de Gestió Salut del Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC), formada per les gerències de les entitats associades. Durant la trobada, Manel Ferré i José Augusto Navarro, president i director general del CSC, respectivament, han traslladat als representants del CatSalut les preocupacions del sector, com són el finançament, el manteniment dels professionals incorporats durant la pandèmia, la consolidació dels fons Covid i la conjuntura econòmica actual.

Ivan Planas i Antonieta Torres han assegurat que el CatSalut està alineat amb aquestes preocupacions i, per això, està treballant en un pla estratègic per als pròxims anys amb tres objectius principals. El primer, recuperar l'estat de salut de la població precrisi sanitària, la qual cosa comporta, fonamentalment, recuperar l'activitat. Un altre dels objectius, en la mateixa línia, és la reordenació de les organitzacions sanitàries per redistribuir els recursos, econòmics i humans, cap a l'activitat ordinària. Finalment, una tercera prioritat és treballar en els sistemes de pagament, reajustant els del 2014 i modificant els actuals com a element de transformació del sistema de salut, a partir de l'actualització de les carteres de serveis de les diferents línies assistencials.

Els representants del CatSalut han abordat, també, el problema de finançament i la necessitat de manteniment dels fons Covid. Han assegurat, aquí, que l'objectiu és mantenir la despesa i poder comptar amb 13.800 milions d'euros per al 2022. Ivan Planas s'ha mostrat confiat que el sector podrà comptar amb aquests recursos i ha manifestat  que, si l'estat espanyol no els facilita, confia que ho farà el Parlament de Catalunya. Per això, el Govern de la Generalitat ha demanat el creixement del sostre de deute al govern estatal  i està estudiant la fórmula per traslladar aquests recursos econòmics, com pot ser l'ampliació de crèdit, segons ha explicat. El missatge que ha donat és de tranquil·litat en relació amb l'escenari econòmic, apuntant que l'objectiu es alliberar els recursos utilitzats per la COVID19 i dedicar-los a altres finalitats, en una estratègia de sector que permeti una reordenació i transformació del sistema sanitari.  

Els representants del CatSalut s'han mostrat, d'altra banda, satisfets de la feina feta pel que fa a l'increment de tarifes, treball conjunt amb les associacions de proveïdors i en el qual el CSC ha participat, i s'han compromès a fer un seguiment dels conceptes de despesa, també de manera conjunta amb el sector,  per valorar si cal revisar-les. Com ha explicat Ivan Planas, hi ha diferents elements conjunturals que afecten les organitzacions, com és l'absentisme professional derivat de la pandèmia o l'increment de la despesa dels subministraments per l'actual crisi energètica, que caldrà analitzar com evolucionen.

Pel que fa als sistemes de pagament, Ivan Planas ha assenyalat que els programes en vigor es mantenen per a l'exercici 2022, però que es tindrà en compte, també, l'evolució de la situació sanitària, perquè reflecteixin de la millor manera possible la despesa dels centres.  Així, si la pandèmia no va més enllà de la 6a onada, caldrà incrementar l'activitat ordinària. El CatSalut ha marcat com a prioritat abordar l'àmbit de les urgències, de l'atenció intermèdia i de la salut mental, per simplificar els sistemes de pagament.

Ivan Planas i Antonieta Torres també s'han referit als fons europeus REACT, que han de destinar-se, d'una banda, a fer front a les necessitats derivades de la Covid-19 i, de l'altra, a projectes transformadors i a inversió directa. En aquest sentit, el CatSalut anunciarà pròximament quins projectes tenen possibilitat de tirar endavant i quins prioritzarà.

Després de la intervenció del sotsdirector i de la directora de l'Àrea Econòmica del Servei Català de la Salut, els i les gerents de les organitzacions associades al CSC han pogut exposar-los els seus dubtes i inquietuds. En general, els representants del CatSalut han traslladat un missatge tranquil·litzador, pel que fa al finançament, i han expressat la voluntat de treballar conjuntament per encarar l'etapa post pandèmia i els diferents reptes del sistema sanitari.