Actualitat >

Notícies

Els reptes de la gestió de persones, a la sessió plenària extraordinària de CAPSS

CAPSS ha celebrat, avui, una sessió plenària extraordinària per abordar els principals reptes en la gestió de persones, en la qual ha intervingut la directora del Servei Català de la Salut, Gemma Craywinkel, i la presidenta del Col·legi Oficial d'Infermeria de Barcelona (COIB), Paola Galbany. També hem comptat amb la participació de joves professionals que han explicat les seves necessitats i expectatives de futur, en una taula moderada per Anna Ribera, directora assistencial de Serveis de Salut Integrals del Baix Empordà (SSIBE).

L'acte ha tingut lloc a la seu del CSC i ha arrancat amb la intervenció de la Dra. Craywinkel, qui ha explicat que la gestió dels professionals és una de les principals línies d'actuació del CatSalut, juntament amb l'accessibilitat i l'equitat, tant en la prestació dels serveis com en els resultats; la reordenació territorial i la revisió dels sistemes de pagament. "Manquen professionals, però quants en falten dependrà de si aconseguim maximitzar les seves capacitats per fer les transformacions necessàries", ha assegurat. En aquest sentit, la directora del CatSalut ha indicat que cal "reenganxar" els professionals al sistema i tornar a generar confiança. Això requereix un treball de "sorra fina", ha assenyalat, on les organitzacions sanitàries tenen un paper fonamental.

A la intervenció de la Dra. Craywinkel ha seguit la taula de debat en què tres joves professionals i una futura infermera han donat la seva visió sobre la professió. Les participants han coincidit que aspectes com la motivació o la projecció són fonamentals, però també les condicions laborals. "Soc metge però només és la meva feina, també soc parella i filla, i no estic disposada a renunciar a aspectes de la meva vida personal", ha assegurat Sandra Rocha, metgessa de SSIBE. En aquest punt, les participants han posat com a exemple el fet d'haver de fer llargues jornades a causa de les guàrdies. "Les noves generacions ja no ho volem", ha sentenciat Elena Boluda, metge resident del Consorci Sanitari de Terrassa.

Sandra Rocha també s'ha referit a la importància de prestigiar l'especialitat de Medicina Familiar i Comunitària: "És necessària una major visibilitat del que fem i una millor integració entre la primària i l'hospital, que ens considerem un equip". "Cal que l'especialitat sigui més valorada tant per la societat com pels companys de professió", ha coincidit Elena Boluda, qui ha demanat, també, que es desborucratitzin les consultes.

En la mateixa línia, Maria Pérez, infermera de l'Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i Ènia González, estudiant d'infermeria, han explicat que cal prestigiar la professió i reconèixer el lideratge infermer. "Es pensen que hem triat Infermeria perquè no hem pogut fer Medicina", ha assegurat Maria Pérez, qui ha reclamat, també, que les infermeres estiguin més integrades a l'equip i es puguin especialitzar, sense haver de fer rotacions constants pels serveis. "No podem fer de tot i fer-ho tot bé, ha dit.

Del prestigi de la professió també ha parlat la presidenta del COIB, Paola Galbany, qui ha assegurat que les infermeres "hem evolucionat molt a nivell acadèmic, però poc a nivell social i institucional". Ha incidit en la necessitat d'actuar per evitar que patim situacions com la de Bèlgica, on els i les joves no volen fer Infermeria. "Tenim la sort que, aquí, encara tenim demanda i ho hem d'aprofitar".

En aquest sentit, la presidenta del COIB ha explicat que hi ha moltes organitzacions que desconeixen el talent de què disposen i que, si fossin capaces de fidelitzar les seves professionals, no les haurien d'anar a buscar a fora. "Estem invertint molt en formació però hem d'invertir, també, en la millora de les condicions laborals perquè les persones que formem es quedin", ha assenyalat. Paola Galbany ha fet, aquí, algunes recomanacions, com ara conèixer millor les necessitats de les infermeres i oferir diferents condicions, per exemple, per categories d'edat.