Actualitat >

Notícies

Un centenar d'experts, al seminari 'Accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos d’Amèrica Llatina i Europa'

Prop de cent persones, entre autoritats de salut i universitàries, gestors, acadèmics i professionals dels serveis de salut, van assistir, presencialment, al seminari 'L'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents contextos d'Amèrica Llatina i Europa', que es va celebrar el passat 29 d'abril a Bogotà (Colòmbia), en el marc del projecte internacional EquityCancer-LA. Coorganizat per l'Escola de Medicina i Ciències de la Salut de la Universitat del Rosario Universitat del Rosario i el CSC, l'acte va comptar amb les entitats col·laboradores del projecte: la Universitat del Rosario, la Universitat de Xile, la Pontifícia Universitat Catòlica de l'Equador, la Universitat de Copenhagen i la Fundació Sant Joan de Déu de Barcelona. Centenars de persones van poder seguir-lo, també, en línia i el vídeo de la trobada ja està disponible aquí.

Les investigadores principals i coordinadores de l'EquityCancer-LA, María Luisa Vázquez i Ingrid Vargas, del Servei d'Estudis del CSC, van proporcionar una visió general del projecte, l'objectiu del qual és avaluar l'efectivitat contextual de la implementació d'una intervenció d'atenció integrada en la millora del diagnòstic del càncer a Xile, Colòmbia i Equador. Van abordar els marcs d'anàlisi, objectius principals, el disseny de la investigació, així com l'impacte esperat. També van posar especial èmfasi en la coproducció del coneixement com a estratègia essencial per a l'èxit de l'EquityCancer-LA: "La participació de les xarxes dels serveis de salut des de l'inici del projecte és fonamental per a l'apropiació de la intervenció i la seva difusió als serveis de salut", van assegurar.

Per la seva banda, les investigadores principals d'Amèrica Llatina, Amparo Mogollón, de la Universitat del Rosario; Pamela Eguiguren, de la Universitat de Xile, i Ana Lucía Torres, de la Pontifícia Universidad Catòlica de l'Equador, van presentar els contextos i avenços del projecte en els seus respectius països i alguns dels seus primers resultats. En els tres països, els resultats preliminars de l'estudi qualitatiu, basats en entrevistes a professionals de la salut, gestors i pacients, posen de manifest nombroses barreres en l'accés al diagnòstic del càncer de la població, en gran part atribuïbles a problemes estructurals i organitzatius dels serveis de salut.

Finalment, Signe Smith, investigadora principal del projecte EquityCancer-LA a Dinamarca, va presentar com els mitjans van influir en la introducció del circuit de diagnòstic del càncer al seu país i va destacar, com a resultats, la reducció en el temps de diagnòstic i la millora en la supervivència, malgrat no reduir l'estadi del càncer. També va alertar del possible impacte en les desigualtats en relació amb altres patologies.

A més de presentar els primers resultats l'EquityCancer-LA, el seminari va servir per compartir el coneixement i les experiències desenvolupades a Amèrica Llatina i Europa sobre el diagnòstic precoç del càncer i la implementació d'intervencions dirigides a la seva millora. Hi va intervenir la Dra. Karla Unger, investigadora de l'Institut Nacional de Cancerologia de Mèxic, qui va analitzar els factors que influeixen en el retard diagnòstic del càncer de mama a Mèxic i encara no estan responent a aquesta necessitat. Tot seguit, Raúl Murillo, director del Centro Javeriano de Oncologia de Bogotá, va posar el focus en la importància de prioritzar estratègies de diagnòstic precoç de pacients simptomàtiques per sobre del cribratge poblacional en els països amb el problema de les desigualtats socials amb relació al control del càncer, així com la necessitat de desenvolupar guies amb accions estratificades segons els recursos disponibles i avaluar els resultats dels programes, tenint en compte les diferències en l'impacte segons grups poblacionals.

Per la seva banda, el Dr. Josep Maria Borràs, director del Pla d'Oncologia de Catalunya, va reflexionar sobre els aprenentatges del programa de diagnòstic ràpid del càncer implementat a Catalunya, que va considerar un programa d'èxit, únic i accessible, integrat al sistema de salut, que va rebre el suport polític i va millorar la coordinació entre atenció primària i hospitalària. També va destacar la importància de mantenir el monitoratge del programa per evitar errors al triatge i divergències en els criteris, així com per abordar els nous desafiaments derivats de la pandèmia de la COVID-19.

Aquest seminari forma part de les accions per a la disseminació del projecte 'Millorant l'equitat en l'accés al diagnòstic precoç del càncer en diferents sistemes de salut d'Amèrica Llatina (EquityCancer-LA)', finançat pel programa Horizon 2020 de la Comissió Europea (SC1-BHC-17-2020, GA 965226). Complint amb aquest objectiu, la gravació de l'acte està disponible aquí.