Actualitat >

Notícies

Reunió amb Drets Socials per abordar el sobrecost COVID-19 i les tarifes 2022

El Consorci de Salut i Social de Catalunya (CSC) es va reunir, el passat 12 de maig, amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera; la secretària general, Dolors Rusinés; la directora general de l'Autonomia Personal i la Discapacitat, Montserrat Vilella; la directora general de Provisió de Serveis, Rosa M. Pons, i el cap del Gabinet de la consellera, Marc Solans.  Els temes principals pels quals estàvem convocats eren el sobrecost COVID19 i les tarifes 2022, i el seu abordatge en el sector de la gent gran i de la salut mental i discapacitat. La consellera va plantejar que aquest era un primer contacte amb tot el sector i que havia de ser l'inici d'un treball conjunt, per tal de definir els diferents àmbits a abordar per a aquest 2022 i de futur.

En primer lloc, en relació amb el sobrecost COVID 19 i les mesures que es van establir per fer front a la pandèmia, que suposaven una tarifa addicional per RAS i centre de dia, així com les places buffer i les places reservades, es va explicar que se sustentaven jurídicament en l'existència d'una emergència sanitària, fet que ha decaigut. El Departament va informar que, per aquest motiu, es deixarà de pagar el sobrecost addicional a la tarifa, fet que, segons s'ha anunciat avui, es produirà a partir del 19 de maig.

Durant la reunió es va anunciar, també, que el 17 de maig es portaria a tràmit una modificació de l'actual Decret-llei, que ha sortit publicat avui, mitjançant el qual es puguin posar en marxa actuacions adhoc, per fer front a qualsevol contingència associada a la COVID19. Es va abordar, així mateix, el tema de tarifes i se'ns va emplaçar a una reunió específica per tractar-lo, que està prevista per al pròxim dimarts, 24 de maig.

Des de CSC hem posat de manifest la necessitat de garantir la sostenibilitat del sector. El fet que se suprimeixin els sobrecostos davant la manca de fons addicionals COVID19 suposarà fer una anàlisi dels costos actuals en la prestació dels serveis d'atenció a la dependència, ja que el canvi de model amb les unitats de convivència ha suposat un increment de personal que caldrà consolidar i poder-lo traslladar a un finançament just mitjançant les tarifes. 

També insistirem en la necessitat de continuar treballant en les reunions que des del Departament s'han compromès a posar en marxa, per tal de revisar els temes pendents i avançar en la planificació dels serveis i en la definició d'escenaris plurianuals en relació amb les tarifes, així com en el desenvolupament d'un model d'atenció centrat en la persona i de qualitat.