Actualitat >

Notícies

El CSC participa en la VIII Jornada d’investigació a l’Atenció Primària de Mallorca

El Servei d'Estudis i Prospectives en Polítiques de Salut (SEPPS) del CSC ha participat en la VIII Jornada d'investigació a l'Atenció Primària de Mallorca, celebrada els dies 16 i 17 de juny, amb una comunicació oral sobre els resultats de l'adaptació del qüestionari COORDENA-TICs a les Illes Balears. Aquesta comunicació s'emmarca en el projecte 'Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica al Sistema Nacional de Salut',  finançat per l'Institut de Salut Carlos III i FEDER (PI20/00290) i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC.

Titulada Adaptación de un cuestionario para el análisis de mecanismos de coordinación basados en las TICs y su impacto en la coordinación clínica, la comunicació mostrava el procés i resultats de l'adaptació del qüestionari COORDENA-TICs al context de les Illes Balears, que van ser presentats per la Dra. Oana Bulilete, una de les investigadores de l'equip d'aquesta comunitat autònoma. El qüestionari és l'adaptació del COORDENA.CAT per analitzar l'ús dels mecanismes de coordinació basats en les TICs (p.ex. Història clínica compartida de Catalunya HC3/HES, Inter consultes virtuals i per telèfon, sessions clíniques conjuntes virtuals) i el seu impacte en l'experiència de coordinació clínica entre nivells. Es va adaptar mitjançant la revisió de literatura, discussions amb persones expertes i un pretest a Catalunya, les Illes Balears i el País Basc. Finalment, es va realitzar una prova pilot de la versió adaptada, mitjançant una enquesta online autoadministrada a 37 metges d'atenció primària (AP) i hospitalària (AH) de dos centres i un hospital de Mallorca.

El pretest va mostrar una adequada comprensió de les preguntes, seqüència, ritme i duració del qüestionari. D'altra banda, la prova pilot va permetre demostrar que el qüestionari COORDENA-TICs és una eina útil per analitzar l'ús de mecanismes de coordinació basats en TICs i el seu impacte en la coordinació clínica. Els metges i metgesses van contestar que hi ha nivells moderats d'experiència en coordinació de la informació, i elevats de coordinació de la gestió, excepte en accessibilitat a l'AH. La percepció general de coordinació entre nivells és baixa. La història de salut integrada de les Illes Balears és el mecanisme basat en TICs amb major disponibilitat al territori, però amb un ús limitat, entre altres, per la falta d'actualització de la informació registrada. El principal suggeriment de millora va ser la implementació de mecanismes de comunicació directa entre nivells.

Aquesta enquesta s'emmarca en l'estudi 'Impacte dels mecanismes de coordinació basats en TIC en la coordinació clínica al Sistema Nacional de Salut',  finançat per l'Institut de Salut Carlos III i FEDER (PI20/00290) i coordinat pel Servei d'Estudis del CSC, en col·laboració amb els segëunts membres del grup d'Avaluació de la Integració assistencial (GAIA): Elvira Sánchez, de Serveis de Salut Integrats Baix Empordà (SSIBE); Francesc Cots, del Parc de Salut de Mar (PSM); Pere Plaja, de la Fundació de Salut Empordà (FSE); Pere Roman i Esther Fernández, del Consorci Hospitalari de Vic (CHV); Elena Medarde, del Consorci Sanitari de Terrassa (CST); Joan-Manuel Pérez, de Badalona Serveis Assistencials (BSA), i Ingrid Vargas, María Luisa Vázquez i Daniela Campaz, del CSC. Per part de les Illes Balears, hi participen Oana Bulitete, Maria del Carmen Sanclemente i Rosa Ortuño, del Servei de Salut de Les Illes Balears (IBSalut), i, per part del País Basc: Maite Paino, Mikel Ogueta i Maite Conde, del Servei de Salut del País Basc (Osakidetza).  

L'aplicació del qüestionari, que es durà a terme durant els mesos d'octubre i novembre a Illes Balears i ja es troba en marxa en Catalunya, permetrà identificar les dificultats en la utilització dels mecanismes de coordinació basats en TICs i orientar les estratègies per a la millora de la coordinació clínica entre atenció primària i hospitalària a cada territori participant.

La VIII Jornada d'Investigació a l'Atenció Primària de Mallorca, organitzada per la Gerència d'Atenció Primària de Mallorca en col·laboració amb l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa), va tenir lloc entre el 16 i el 17 de juny, amb l'objectiu de compartir els resultats de la recerca a l'atenció primària a les Illes Balears.